ГоловнеПрогрес

Вчені: Планета стане більш нестабільною в міру нагрівання

Вчені з Массачусетського технологічного інституту проаналізували кліматичні дані за останні 66 мільйонів років і прийшли до висновку, що клімат на Землі має тенденцію до потепління, і вона посилиться, коли розтануть полярні шапки. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances, пише ScienceDaily.

Видео дня:

Палеокліматологи зацікавилися, як епізоди різкого потепління і похолодання клімату, що відбувалися на Землі в кайнозойську еру після вимирання динозаврів, впливали на коливання температур у наступні епохи.

Ця інформація критично важлива для розуміння того, як поточне глобальне потепління вплине на клімат планети в довгостроковому періоді.

Для аналізу вони зібрали зразки осадових порід, що містять раковини глибоководних одноклітинних організмів — форамініфер. На їх склад у процесі формування впливає температура океану, тому раковини вважаються надійним показником коливань температур на Землі.

«Раніше наші колеги аналізували тільки окремі різкі коливання клімату, в ході яких температури зростали або падали на кілька градусів Цельсія. Замість цього ми вивчили всю статистику в цілому і проаналізували всі коливання клімату», — пояснив один з авторів дослідження Костянтин Арншайдт.

Як виявилося, в попередні епохи швидке потепління клімату відбувалося значно частіше, ніж похолодання. Це вказує на те, що спочатку високі середньорічні температури або минулі епізоди їх підвищення помітно підвищували ймовірність виникнення додаткових сплесків глобального потепління. Це не було характерно для похолодань.

Вчені припускають, що така «упередженість» до потепління може полягати в «мультиплікативному ефекті», коли помірна ступінь потепління, наприклад, через вулкани, що виділяють вуглекислий газ в атмосферу, природним чином прискорює певні біологічні та хімічні процеси, які посилюють їх коливання, що ведуть, у середньому, до ще більшого потепління.

Щось подібне, як припускають вчені, може статися внаслідок поточного потепління на Землі, яке може знищити полярні шапки і повернути середні температури на Землі до тих рівнів, які спостерігалися на планеті в епохи до пліоцену.

Це зробить планету вкрай вразливою для подальших глобальних потеплінь.

«Північна полярна шапка може зникнути в найближчі десятиліття і століття. Наші спостереження і розрахунки показують, що це зробить клімат планети значно вразливішим для вкрай довгих епізодів різкого зростання температур, аналоги яких ми виявили в недавньому геологічному минулому Землі», — підкреслив Арншайдт.

Нагадаємо, в доповіді ООН йдеться, що атмосфера, океан і суша нагрілися внаслідок діяльності людини, і багато руйнівних наслідків цього вже не можна зупинити.