ГоловнеПрогрес

Вчені помітили невідоме джерело енергії в центрі нашої галактики

Американські дослідники отримали зображення раніше невідомої чіткості й повноти і на його підставі створили єдиний знімок із 370 окремих фото спостережень центру нашої галактики з різних спектрів. Як повідомляє прес-служба рентгенівської обсерваторії телескопа Чандра, на мозаїці вчені помітили невідоме джерело енергії.

На цій панорамі біля надмасивної чорної діри під назвою Стрілець A*, розташованої в центрі Галактики, є деякі, невідомі науці, «згустки».

Найбільше астрономів зацікавила енергетична нитка G0.17-0.41, протяжністю 20 світлових років, а шириною 1% від довжини. У ній, як зазначається, переплітаються рентгенівські промені і радіовипромінювання.

Експерти пов’язують це явище з тонкими смужками магнітних полів, які, ймовірно, утворилися, коли зіткнулися магнітні поля протилежних знаків і закрутилися навколо одна одної через магнітне перез’єднання.

«Це схоже на сонячні спалахи: магнітні збурення на Сонці відганяють високоенергетичні частинки і відповідають за космічну погоду, яка іноді впливає на Землю», — говорять вчені і додають, що магнітне перез’єднання здатне створювати турбулентність у міжзоряному середовищі, що і формує нове покоління зірок.

Нагадаємо, раніше NASA показало кольорове фото космосу, відображене в скупченні Цігнус ОВ2.