ГоловнеПрогрес

Вчені пояснили нові ядерні реакції на ЧАЕС

На Чорнобильській АЕС спростували інформацію, яка напередодні з’явилася в журналі Science про те, що на зруйнованому в 1986 році четвертому енергоблоці станції може поновитися самопідтримуюча ланцюгова реакція поділу паливовмісних матеріалів. Про те, що відбувається на станції, повідомляється на сайті Інституту проблем безпеки атомних електростанцій (ІПБ АЕС).

За словами енергетиків, після установки нового безпечного конфайнмента (НБК) протягом більше чотирьох років дійсно спостерігається зростання щільності потоку нейтронів, однак він не перевищує небезпечних меж.

«До зростання кількості нейтронів призвело те, що нова арка над зруйнованим в результаті аварії енергоблоком (вона накрила застарілий саркофаг «Укриття») виключила надходження опадів всередину, в результаті почався процес випаровування і втрата вологи лавоподібними паливовмісними матеріалами (ПВМ), які скупчилися в одному з підреакторних приміщень «Укриття», — пояснили вчені.

Як говорять учені, до установки нового безпечного конфайнмента в проектне положення ПВМ були повністю перезволожені і динаміка щільності потоку нейтронів трималася в межах сезонних трендів за рахунок регулярних надходжень вологи від атмосферних опадів і конденсату, тобто не спостерігалося ніяких потенційно небезпечних змін рівня підкритичності ядерно небезпечних матеріалів, що діляться.

Водночас, як зазначають енергетики, збільшення щільності потоку нейтронів через припинення надходження опадів вони передбачили ще в 2015 році.

За їхніми прогнозами, зростання може спостерігатися і в подальшому, і цей процес вимагає поглибленого дослідження, а також вивчення факторів, що впливають на стан ядерної безпеки «Укриття».

«Немає жодних шансів на повторення 1986 року, коли вибух і пожежа відправили радіоактивну хмару на Європу», — вважають вчені.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Вибух стався на атомному реакторі РВПК-1000 енергоблоку № 4, в результаті чого в навколишнє середовище було викинуто багато радіоактивних речовин.

Раніше Science навів дані зокрема співробітників Українського інституту проблем безпеки атомних електростанцій Анатолія Дорошенка і Максима Савельєва, які говорили про збільшення кількості нейтронів на Чорнобильській АЕС, що сигналізує про ядерну реакцію. При цьому Савельєв не виключив можливості нової аварії.