Прогрес

Вчені розповіли, чи може COVID-вакцина змінити ДНК людини

ДНКВакцини від COVID-19 містять фрагмент генетичного матеріалу коронавірусу, що викликає занепокоєння серед населення, яка побоюється, що це може змінити їхню власну ДНК. Про це повідомляє Українська правда.

Зокрема, сироватки містять інформаційну РНК, що кодує шиповидний білок вірусу — ту частину, яка нагадує корону і «чіпляється» до клітки господаря.

«Уявіть собі, що ви подряпалися і торкнулися іншої людини. Або, наприклад, доторкнулися до помідора. У вас у плоті деякий час будуть шматки білків від бактерій з тіла тієї людини, або… помідора. Але дуже швидко це зникне з вашого організму», — пояснив генетик Олександр Коляда.

У той же час власна ДНК людини повністю захована в ядрі кожної з її клітин, і це ядро ​​добре захищене, додає експерт із вакцин доктор Пол Оффіт.

«Інформаційній РНК фактично неможливо потрапити в ядро. мРНК проходить тільки через цитоплазму клітини — матеріал, що оточує ядро, щоб дістатися до рибосом, деяких фабрик, які виробляють білки», — пояснює він.

Нитки генетичного коду діють як хімічні посередники між ДНК у наших хромосомах і клітинним механізмом, який виробляє білки, які нам необхідні для функціонування: мРНК містить інструкції, необхідні цим механізмам для утворення цих білків. Але мРНК — це не те ж саме, що ДНК, і вона не може з’єднуватися з нашою ДНК, щоб змінити наш генетичний код. мРНК нестабільна і знаходитиметься всередині клітини тільки близько 72 годин, перш ніж розкладеться.

«Деякі віруси, наприклад ВІЛ, можуть інтегрувати свій генетичний матеріал у ДНК своїх господарів, але так вміють не всі віруси, і ВІЛ може робити це тільки за допомогою спеціальних ферментів, які він «приносить» із собою. Вакцини мРНК не містять цих ферментів, тому немає ризику того, що генетичний матеріал, який вони містять, змінить нашу ДНК», — підсумували в Глобальному альянсі з вакцин та імунізації Gavi.

Нагадаємо, що раніше в ЄС дозволили використовувати COVID-вакцину від Pfizer. Вакцину під назвою Comirnaty визнали безпечною і ефективною, а також відповідною до необхідних стандартів якості.