ГоловнеПрогрес

Вчені розповіли, якою буде Земля в 2500 році

Згідно з новими даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату при ООН, існує висока ймовірність підвищення температури вже до 2100 року на 2,7 градуса, що приведе до катастрофічних наслідків. Про це повідомляє Sciencealert.

У свою чергу, зміни температури приведуть до почастішання пожеж, ураганів, посух, повеней та спеки, а також глибокі зміни земної та водної поверхні, вважають експерти.

«Головна причина таких змін — викиди вуглецю», — наголошують фахівці.

Прогнозуючи майбутнє, міжнародна група вчених склала три головні сценарії, за якими можуть розгортатися подальші події. Вони припускають: низький рівень пом’якшення наслідків глобального потепління, середній і високий, що відповідає Паризькій угоді про зниження рівня вуглекислого газу в атмосфері з 2020 року.

Фахівці з’ясували, що при перших двох сценаріях глобальні температури будуть підвищуватися після 2100 року. Згідно з цими сценаріями, рослинність і кращі посівні площі переміщуються до полюсів, а площа, придатна для вирощування низки культур, скоротиться. Деякі території, такі як басейн Амазонки, стануть непридатними для життя.

«Може стати так спекотно, що жити в тропічних регіонах буде неможливо», — говорять вчені.

Водночас вони наголошують, що навіть при сценарії з високим рівнем пом’якшення наслідків зміни клімату рівень моря продовжує підвищуватися.

«Якщо нам не вдасться зупинити потепління клімату, то в наступні 500 років наша планета змінитися до невпізнання, і це загрожує виживанню людини як виду», — зазначили фахівці.

Нагадаємо, раніше міністр екології України Роман Абрамовський заявив про негативну дію клімату на територію країни. За його словами, південь може стати пустелею.