Men's & Women'sГоловне

Вчені виявили, що ризик розвитку раку грудей збільшується за умови вживання молока

Щоб зменшити ризик розвитку раку грудей, жінкам варто досить обережно вживати молоко.

Вчені виявили, що ризик розвитку раку грудей збільшується за умови вживання молока. Щоб зменшити ризик розвитку раку грудей, жінкам варто досить обережно вживати молоко.

Згідно з даними масштабного дослідження, любов до молока може стати для жінок небезпечною звичкою — його споживання може серйозно збільшити ризик розвитку раку грудей, інформує Ukr.Media.

Вчені Університету Лома Ліна у Каліфорнії провели розслідування, у межах якого вивчили взаємозв’язок між різними типами молока і ризиком розвитку раку грудей. Результати їх роботи опублікував Journal of Epidemiology («Журнал епідеміології»).

Дослідники вісім років спостерігали за станом майже 53 000 здорових жінок, які за цей час неодноразово проходили анкетування, відповідаючи на питання про харчову поведінку, вживання алкоголю, фізичну активність, візити до лікаря і хвороби членів сім’ї. У той час особливу увагу було приділено споживанню молока, оскільки ще раніше було висловлене припущення про зв’язок між молоком і раком грудей, — вчені перевіряли, чи так це.

Зрештою вони дійшли висновку, що коров’яче молоко може впливати на схильність жінок до даного захворювання — навіть вживане у невеликій кількості.

Результати дослідження

Його автори змогли встановити залежність за допомогою 1057 нових випадків раку грудей, що виникли за вісім років проєкту. Дослідники констатували:

«Споживання від 60 до 80 мілілітрів молока на день може збільшити ризик розвитку раку грудей до 30 відсотків. 230 мілілітрів на день збільшують аналогічний ризик на 50 відсотків, а 600 мілілітрів — на 80 відсотків».

При цьому не має значення, якою є жирність молока, кажуть фахівці. Крім того, було встановлено, що ризик розвитку раку грудей підвищує лише споживання чистого молока — наприклад, сир або йогурт на нього не впливали.

Причина

Доктор Гері Е. Фрейзер, який очолював дослідження, назвав вагомими докази того, що коров’яче молоко здатне виявитися тригером раку грудей. Експерт пояснив, що однією з причин цього може бути рівень статевих гормонів у молоці. Під час масового доїння 75 відсотків корів є вагітними і виробляють гормон, який може викликати розвиток раку грудей у організмі жінки, заявив учений.