Здоров’я

Вчені виявили, що сполука, яка міститься у чорниці, сприяє зниженню тиску за 120 хвилин

ЧерникаЗниженню тиску сприяє сполука, яка міститься у чорниці.

Вчені виявили, що сполука, яка міститься у чорниці, сприяє зниженню тиску за 120 хвилин. Зниженню тиску сприяє сполука, яка міститься у чорниці.

Гіпертонія є досить небезпечним захворюванням, що сприяє розвитку смертельних для життя станів. Інфаркти та інсульти є найбільш частими патологічними станами, у розвитку яких головну роль зіграв високий тиск. Для боротьби з гіпертонією розроблена досить велика кількість лікарських препаратів, проте фахівці рекомендують також звернути увагу на свій раціон харчування і спосіб життя, інформує Ukr.Media.

Важливу роль у даному разі грають ягоди і приготовані з них напої. Однією з найефективніших у боротьбі з високим тиском виявилася улюблена багатьма чорниця. Про лікувальні властивості даної ягоди повідомляється на сторінках видання The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Під час вивчення складових сполук чорниці експерти визначили, що деякі з них мають гіпотензивну властивість. Ці дані підтверджені результатами проведеного дослідження, для участі у якому були запрошені 40 осіб. Одній групі учасників було запропоновано на день випивати сік, отриманий з 120 г ягід чорниці, інша група добровольців отримувала напій-плацебо.

Під час проведення експерименту фахівцями Гарвардського медичного центру усім учасникам регулярно проводилися вимірювання артеріального тиску, а також відстежувався рівень розширення плечової артерії у випробовуваних.

«Отримані результати досить приємно здивували: виявилося, що лише через 120 хвилин після вживання чорничного соку відбулося поліпшення стану артерій майже на 2 %. Причому збереження даного ефекту спостерігалося протягом цілого місяця. Також було зафіксоване й зниження на 5 мм. рт. ст. артеріального тиску серед групи учасників, які вживали сік з цих ягід», — повідомляють дослідники.