Головне

Вид на проживання в Польщі мають більше 250 тисяч українців

Дійсний дозвіл на проживання в Польщі мають вже більш як 250 тисяч українців. Про це заявив прес-секретар польського Управління у справах іноземців Якуб Дудзяк, повідомляє Польське радіо.

Українці знаходяться в Польщі в основному на короткий термін на підставі безвізового режиму або на підставі віз.

«Однак все більше з них хочуть залишатися в країні на довший період. Про це свідчить зростаюча кількість заяв на отримання дозволу на проживання та група осіб, які вже мають такі документи», — пояснив Дудзяк.

За його словами, близько 80% українців мають дозвіл на тимчасове проживання, яке може діяти максимум три роки.

«Переважна більшість із них видаються у зв’язку із прийомом на роботу — це приблизно 73% випадків. Наступними найбільш поширеними цілями перебування в Польщі є сімейні — приблизно 12% і освіта — приблизно 5%», — додав дипломат.

У Польщі українці зосереджені у воєводствах з найбільшими містами. Найпопулярніші воєводства: Мазовецьке — 52 тисячі осіб, Малопольське — 31 тисяча і Великопольське — 29 тисяч.

З більш ніж 250 тисяч українців з дійсними ПНП близько 61% — це особи у віці 18-40 років. Діти і підлітки у віці до 18 років складають приблизно 12%, а особи за 40 років — близько 27%.

Дані не включають осіб, які тимчасово перебувають у Польщі на основі безвізу або на підставі віз. Вони також не включають тих, у кого є дозволи на тимчасове проживання, термін дії яких був тимчасово продовжений через епідемію.

Нагадаємо, що раніше за рік більше 300 українців попросили притулок у Польщі. Найбільше заяв на отримання політичного міжнародного захисту в Польщі подали громадяни Росії і Білорусі.

Також повідомлялося, що кількість українців за рік скоротилася на 314 тисяч. Кількість смертей в Україні значно перевищує кількість дітей, народжених живими. Загальна чисельність населення склала менше 41,6 млн.