Здоров’я

Вино рекомендували включити до складу здорового харчування

Багата флавоноїдами їжа знижує артеріальний тиск.

Вино рекомендували включити до складу здорового харчування. Багата флавоноїдами їжа знижує артеріальний тиск.

Відео дня:

Вчені з Великобританії та Німеччини встановили, що продукти, багаті флавоноїдами, — ягоди, яблука, груші та вино — позитивно впливають на рівень артеріального тиску. Автори пояснюють це тим, що вони сприятливо впливають на кишечник, інформує Ukr.Media.

Відомо, що флавоноїди — сполуки, що містяться в рослинних продуктах, таких як ягоди, яблука, чай, вино і темний шоколад, — корисні для здоров’я, так як вони зміцнюють серцево-судинну систему. Водночас вчені довели, що існує зв’язок між складом мікроорганізмів травного тракту людини і серцево-судинними захворюваннями.

Дослідники з Університету Квінс в Белфасті разом з німецькими колегами з Кільського університету та Університетської лікарні Шлезвіг-Гольштейна припустили, що ці три фактори взаємопов’язані. Щоб перевірити свою гіпотезу, вони оцінили кількість і частоту вживання в їжу продуктів, багатих флавоноїдами, і виміряли число Parabacteroides — кишкових бактерій, що розщеплюють флавоноїди, — у більш ніж 900 дорослих жителів Німеччини з німецького біобанку PopGen.

Розрахунки проводилися на основі анкети, заповненої самими учасниками, із зазначенням 112 товарів, для яких Міністерство сільського господарства США опублікувало вміст флавоноїдів. Мікробіом кишечника учасників вчені оцінювали по ДНК бактерій, виділеної із зразків стільця.

Для коригування результатів, дослідники також зібрали інформацію про спосіб життя учасників, включаючи індекс маси тіла, стать, вік, статус куріння, вживання ліків, фізичну активність, кількість щодня споживаних калорій і клітковини, а також наявність в сімейному анамнезі ішемічної хвороби серця.

Результати показали, що ті, хто споживав більше ягід, яблук, груш і вина, мали більш низький рівень систолічного артеріального тиску, а також більшу різноманітність кишкового мікробіому, ніж учасники, які використовували в своєму раціоні меншу кількість продуктів з флавоноїдами.

Автори відзначають, що в центрі уваги дослідження були не усі продукти і напої з флавоноїдами, а тільки конкретні види ягід і фруктів, а також червоне вино. Згідно із заявою Американської кардіологічної асоціації, вживання алкоголю, у першу чергу червоного вина, може бути складовою частиною здорового харчування. При цьому вживати його треба в помірних кількостях — не більше однієї порції в день для жінок і двох — для чоловіків.