ГоловнеПолітика

Вірменія — Азербайджан. Як минув рік після завершення війни

Майже рік тому на території Нагірного Карабаху офіційно завершилася друга війна. 45 днів кровопролитних боїв забрали життя тисяч цивільних та військових, сотні жителів невизнаної республіки стали біженцями. 10 листопада 2020 року, за участі Росії, Азербайджан та Вірменія підписали мирний договір. До Азербайджану, згідно з документом, відійшло кілька районів навколо Нагірного Карабаху, а у Вірменії — спалахнули масові протести: громадські активісти та родичі загиблих виступили проти підписання такої угоди.

Азербайджанська та вірменська сторони по різному бачать процес мирного врегулювання ситуації, до якого, попри фактичне припинення бойових дій, ще дуже далеко. Про те, як живуть обидві країни за рік після війни, посли Вірменії та Азербайджану розповіли в ексклюзивних інтерв’ю «Суспільному».

В Єревані переконані, що Азербайджан вдається до руйнації церков та культурних цінностей. Посол Вірменії Владімір Карапетян розповів, що внаслідок етнічних чисток у Нагірному Карабаху не залишилося жодного вірменина. Дипломат зазначив, що Азербайджан відмовляється надати повну інформацію про кількість військовополонених і висловив сподівання, що ситуація зміниться внаслідок переговорів.

Інтерв’ю з послом Вірменії в Україні