ГоловнеЕкономіка

Вірменія хоче імпортувати більше українського зерна: потрібне вирішення логістичних питань

Вірменія зацікавлена в тому, щоб диверсифікувати постачання на свій ринок зернових та кукурудзи. Надзвичайно привабливим партнером у цій царині є, безумовно, Україна. Втім, дорога логістика (паромна переправа) може стати на заваді.

Про це йшла мова в рамках зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із послом Вірменії в Україні Владіміром Карапетяном. До розмови долучився в форматі онлайн і тимчасово повірений у справах України у Вірменії Денис Автономов.

Сторони зазначили, що товарообіг між країнами наразі не відповідає потенціалу економік – річний оборот на рівні 140-150 млн. доларів. 90% з нього – це, власне, український експорт.

З позитивних новин – вперше за останні роки відбулося засідання Міжурядової комісії Україна-Вірменія, на якій йшлося про потребу інтенсифікації ділових зв’язків. У планах – організація бізнес-форуму. Також вже було проведено роуд -шоу (серія зустрічей) представників туристичних галузей обох країн в Києві. Підписано меморандум між Центром сприяння інвестиціям Вірменії та UkraineInvest.

Проте досі залишаються деякі невирішені моменти, що не сприяють зростанню торгівлі.

«Ми прагнемо диверсифікувати поставки зерна і кукурудзи, Україна тут є привабливим партнером. Бар’єр – дорога логістика. Ми вже проводимо консультації із Грузією, що також хотіла б імпортувати дану продукцію з України, підключимо європартнерів щоб, можливо, разом подумати про механізми амортизації витрат Ukrferry (паромні грузоперевезення з України – ред.) і тим самим вирішити це питання», — зазначив Владімір Карапетян.

У свою чергу, президент УСПП запропонував діловим колам України і Вірменії вийти на системний діалог. Це дозволило б нарощувати показники товарообігу, а також зайняти спільну позицію в зазначених питаннях логістики, подекуди тарифного регулювання тощо.

«Для цього ми впроваджуємо унікальний механізм двосторонніх ділових рад. Перший такий пілотний «проєкт» був з Литвою, така рада функціонує вже 9 років. За цей час ми щороку підвищуємо показники товарообігу і наразі вони становлять більше 1,5 млрд. доларів. Це те, що ми пропонуємо і Вірменії», — наголосив Анатолій Кінах.

«Пріоритет – вивести економіки на співпрацю в надзвичайно перспективних секторах інноваційно-індустріального комплексу. Це ІТ, енергетичне, транспортне машинобудування, авіапром, безумовно, транспортна логістика і ефективні рішення для її розвитку», — підсумував президент УСПП.

Сторони домовилися, що УСПП надасть посольству всі відповідні пропозиції по діловій раді. Також дипломати обох країн посприяють пошуку релевантних бізнес-організацій у Вірменії, що виступили б її співзасновниками.