ГоловнеСвіт

Вірменія має право використовувати всі засоби для відображення агресії – МЗС

Вірменія має право використовувати усі засоби для відображення азербайджанської агресії. Про це йдеться у заяві МЗС у зв’язку із загостренням ситуації у Сюніке.

Згідно з заявою, 16 листопада азербайджанські війська розпочали наступ на східній ділянці кордону Вірменії та проникли на суверенну територію країни.

Агресивні дії азербайджанських сил спричинили людські жертви. Це продовження азербайджанської політики окупації вірменських територій, започаткованої ще 12 травня 2021 року з просування в Сюніке та Гегаркуніці, йдеться у заяві.

Зовнішньополітичне відомство зазначає, що своїми діями Баку порушує тристоронню заяву від 9 листопада 2020 року, оскільки наступ на вірменську територію здійснюється з тих територій, які були передані Азербайджану відповідно до документа.

«Республіка Вірменія згідно зі Статутом ООН правомочна всіма засобами відобразити агресію проти своєї територіальної цілісності та суверенітету. Закликаємо міжнародне співтовариство та всіх партнерів: Росію, ОДКБ, співголов Мінської групи ОБСЄ чітко та адресно відреагувати на ці дії азербайджанської сторони, які становлять під загрозу регіональний мир і стабільність», — йдеться в заяві.

МЗС закликало світову громадськість вжити конкретних заходів щодо повноцінного виведення азербайджанських сил з території Вірменії.

16 листопада підрозділи ЗС Азербайджану здійснили чергову провокацію на східному напрямку, обстрілявши вірменські позиції. Підрозділи ЗС Вірменії здійснили дії у відповідь для запобігання просуванню супротивника.

Локальні бої із застосуванням важкої техніки продовжуються. З вірменського боку є поранені, дані щодо загиблих уточнюються.