ГоловнеПолітика

Вірменія та Україна мають багато спільного — Посол

30 років тому національно-демократичне пробудження, що почалося ще в 1988 році разом з Арцахським рухом, знайшло своє відображення в результатах референдуму про незалежність 21 вересня 1991 року. Цим референдумом вірменський народ одним з перших в СРСР з упевненістю сказав «так» фундаментальним цінностям відновлення національної державності й демократії. Про це, як передає AnalitikaUA.net, йдеться в статті Надзвичайного і Повноважного посла Вірменії в Україні Володимира Карапетяна.

«Незважаючи на серйозні проблеми, з якими Республіка Вірменія зіткнулася протягом останніх 30 років — перша Арцахська війна, наступний важкий період становлення національної економіки та державних інститутів, а також розв’язана в минулому році в результаті азербайджано-турецької агресії 44-денна війна проти Вірменії й Арцаха — громадяни Вірменії неодноразово підтверджували і підтверджують свою відданість цінностям незалежної державності й демократії. Надалі, навіть з урахуванням існуючих викликів, демократія залишиться орієнтиром для розвитку нашої держави, що закріплено в Декларації незалежності.

Вірменія, як країна, яка зіткнулася з безліччю труднощів і трагедій протягом своєї історії, як ніхто інший, цінує світ, особливо світ в нашому багатостраждальному регіоні. І всупереч агресивним діям Азербайджану під час і після 44-денної війни, наша країна продовжить докладати зусиль для встановлення довгострокового миру і розвитку всього Південного Кавказу. У зв’язку з цим, необхідно зазначити, що однією з найважливіших умов для миру є розблокування регіональної інфраструктури, що створить нові можливості для розвитку економік країн регіону.

Але разом з тим, ми глибоко переконані, що лише з остаточним врегулюванням нагірно-карабахського конфлікту і визначенням статусу Арцаха на основі відомих принципів і елементів, вироблених в ході переговорного процесу в форматі співголів Мінської групи ОБСЄ, можливе досягнення довгострокового і стабільного миру в регіоні. Для цього життєво важливо відновлення переговорів, які сьогодні, на жаль, торпедуються Азербайджаном. Вірменія, зі свого боку, докладе усіх зусиль для відновлення цього процесу. А між тим, Республіка Вірменія була і продовжує залишатися гарантом безпеки і захисту прав народу Арцаха, в тому числі права на самовизначення.

Важливим елементом становлення будь-якої державності є пам’ять, історична пам’ять, яка є тією невидимою ниттю, що крізь століття зв’язує різні епохи і покоління народу. З моменту проголошення незалежності Республіка Вірменія виступає за міжнародне визнання Геноциду вірмен, як важливої умови для відновлення історичної справедливості та запобігання в майбутньому злочинів проти людяності. Вірменія змогла домогтися визнання факту Геноциду міжнародним співтовариством, взяла на себе роль одного з провідників політики із запобігання геноцидів, про що свідчить обрання Вірменії членом Ради ООН з прав людини на 2020-2022 рр.

Kрім відповідей на зовнішні виклики, Республіка Вірменія продовжує докладати зусиль в напрямку розвитку демократичних інститутів, захисту прав людини і надання громадянам додаткових соціальних гарантій. Особливе значення має економічний розвиток країни. Вірменія не має багатих природних ресурсів, нашим багатством є людський капітал. У зв’язку з цим, хотілося б відзначити, що одним з наших пріоритетів, поряд з модернізацією традиційних напрямків економіки, є розвиток інформаційних технологій і інновацій. Наявність конкурентоспроможних кадрів, постійна підтримка з боку держави, поліпшення інвестиційного середовища створюють необхідні передумови для розвитку високих технологій і наукомістких галузей економіки, які можуть бути привабливими для іноземних партнерів.

За 30 років свого існування нова незалежна Республіка надавала і надає величезного значення ролі діаспори у справі становлення незалежної державності. Важливо також правильне використання багатого і різноманітного потенціалу діаспори, і залучення наших співвітчизників з усього світу і, зокрема вірмен, які проживають в Україні, в процес поступального розвитку нашої батьківщини. Важливою ініціативою є програма «іГорц», завдяки якій багато молодих людей із діаспори мають можливість приїхати на свою історичну батьківщину і вкладати свої досвід і знання у справу зміцнення незалежної вірменської державності. Але діаспора відіграє також важливу роль у справі зміцнення двосторонніх зв’язків Вірменії. У цьому контексті, роль вірменської діаспори в Україні неоціненна, наші співвітчизники є надійним мостом, що пов’язує наші країни. Але міст повинен бути якісним і надійним і, у зв’язку з цим, хотілося б з гордістю відзначити якість, якою особливо відрізняється вірменська діаспора в Україні. Громадянський обов’язок, відданість і патріотизм у ставленні, як до історичної батьківщини, так і до України, є відмінною рисою громадян України вірменського походження.

Вірменія і Україна мають багато спільного: наші народи не без успіху йдуть шляхом будівництва демократичних суспільств і зміцнення демократичних інститутів, наші культури переплетені численними нитками, які взаємозбагачують одна одну, а спільна історія має багатовікове коріння. І ці корені є чудовою основою для розвитку сучасних відносин двох країн і народів. Немає ніяких перешкод для розвитку багатогранного діалогу на всіх рівнях — політичному, економічному, культурному, регіональному, громадському. Все залежить від нас, від вірмен і від українців. Недарма програма залучення членів діаспори в справу розвитку Вірменії називається іГорц, що в перекладі звучить, як заклик розпочати роботу. Тож, «іГорц»!!!», — йдеться в статті.