ГоловнеПолітика

Вітренко заявив про неможливість сертифікації Північного потоку-2

Сертифікація компанії Nord Stream 2 AG — оператора Північного потоку-2 — неможлива в рамках європейського законодавства. Про це заявив глава правління НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко, повідомляє прес-служба НАК.

«Зараз ситуація дуже проста, навіть якщо уявити, що німецький регулятор закриє очі на порушення європейського законодавства — в такому випадку ми будемо наполягати, щоб США наклали санкції на оператора Nord Stream 2 AG, який на 100% належить Газпрому. Тому що це буде порушенням спільної заяви США і Німеччини. І ми будемо наполягати на санкціях», — підкреслив Вітренко.

За його словами, на сьогодні європейське законодавство вимагає розмежування бізнесу з видобутку та постачання газу від діяльності з транспортування магістральними трубопроводами. Такий захід покликаний запобігти монопольним зловживанням та маніпуляціям. При цьому власником Nord Stream 2 AG є Газпром, який займається видобутком і монопольно експортує газ з Росії.

«Поширення європейського законодавства — це, фактично, обмеження монополії, обмеження неконкурентних дій і використання в якості геополітичної зброї», — підсумував Вітренко.

Нагадаємо, що раніше німецький суд відмовився звільнити ПП-2 від газової директиви. Згідно з директивою, компанія-оператор ПП-2 повинна бути незалежною від Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників.