ГоловнеСвіт

Закупівля Грецією французьких фрегатів шкодить НАТО — Туреччина

Уряд Туреччини заявив, що оборонна операція між Грецією та Францією може завдати шкоди НАТО. Про це повідомляє Ekathimerini.

Представник МЗС Туреччини Танджа Білгич у листі розкритикував главу Міноборони Греції Нікоса Панаґіотопулоса, який, коли виступав на приватному телебаченні Скай ввечері в четвер, сказав, що, згідно із греко-французькою угодою, «одна країна допоможе інший військовими засобами, якщо виникне необхідність». У відповідь на питання, чи включає взаємна оборонна допомога також морську і сухопутну, Панаґіотопулос сказав, що вона буде дійсною для «всієї суверенної території» Греції.

У свою чергу, Білгич засудив, як він назвав, «максималістську грецьку морську юрисдикцію та претензії щодо повітряного простору», а також описав угоду між Францією та Грецією як двосторонній військовий союз, який було утворено проти колеги-учасниці НАТО — Туреччини, «що завдає шкоди альянсу НАТО».

«Політика Греції з озброєння, ізоляції та відчуження Туреччини є проблематичною політикою, яка завдає шкоди їй і Європейському Союзу і загрожує регіональному миру й стабільності», — сказав Білгич.

За його словами, дії Греції також посилять рішучість Туреччини захищати свої права в Егейському і Середземному морях.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що «Франція підтримала нас у важкі часи влітку 2020 року», коли Туреччина кинула виклик територіальним прав Греції в Егейському морі.

Раніше повідомлялося, що Греція озброюється на тлі конфлікту з Туреччиною. Афіни збільшать чисельність армії, закуплять військову техніку.

Також повідомлялося, що парламент Греції схвалив закупівлю винищувачів у Франції. Вартість контракту — 2,3 млрд євро.