ГоловнеЗдоров’я

Зеленський: Не будемо блокувати платну вакцинацію

Влада не блокуватиме ринок вакцин в Україні, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Фокусу.

«Коли ми говоримо з компаніями, які будуть поставляти в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у ​​всьому світі, і наша країна не виняток, в якій не звертають уваги на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення — це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з важкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися за свій рахунок. Це нормально. Підхід простий: ми не будемо блокувати платну вакцинацію. Це неправильно. Потрібно відкривати ринок», — говорить президент.

Він нагадав, що на 8 млн доз у нас повинна бути безкоштовна вакцина COVAX.

Також президент висловив упевненість, що грошей на вакцини вистачить.

«Адже є безкоштовна вакцина, є ще додаткові кошти, про які ми говоримо з нашими західними партнерами. Але ще рано говорити, ще не отримали. У будь-якому випадку, люди повинні зрозуміти, що за один день не можна забезпечити 10 млн людей вакциною. Не тому, що наші люди не хочуть вакцинуватися. А тому, що всі країни борються за її отримання. Я хочу, щоб в січні ми отримали 100-200 тисяч доз. Але нам доведеться дуже сильно попрацювати, щоб люди пішли вакцинуватися», — розповів Зеленський.

Крім того, він повідомив, що поставив для міністра охорони здоров’я Максима Степанова завдання щодо надходження в Україну вакцини від COVID-19 в кінці січня — лютому майбутнього року. Йде не тільки про безкоштовну вакцину в рамках ініціативи COVAX.

Зеленський вважає, що вакцинація буде найскладнішим для міністра Степанова викликом.

«Тому що ми не входимо до переліку пріоритетних країн, які найближчим часом отримають вакцину. І ось тут виявляється — міністр ти чи не міністр. Бо якщо твоя країна не входить в список тих, кому і так дадуть вакцину, і так все буде нормально, і так будуть великі доплати лікарям, ти повинен зробити все, щоб ми опинилися в цьому списку. Це і є перевіркою», — зазначив він.

На питання, як він оцінює роботу Степанова на посаді глави МОЗ, Зеленський сказав: «Мені дуже складно оцінювати. Він найміцніший зі всіх, хто був. Це точно. Він намагається».