ГоловнеЕкономіка

Зеленський підписав закон про перевантажений транспорт

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який законодавчо закріплює можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів. Про це повідомляється на сайті президента.

Також закон розширює повноваження Укртрансбезпеки у здійсненні габаритно-вагового контролю, зокрема, надає йому право стягувати в судовому порядку плату за проїзд вантажівок, які порушують габаритно-вагові норми.

Крім того, документ встановлює відповідальність вантажовідправника як першої ланки в вантажних перевезеннях і значно посилює відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм.

Закон покликаний захистити дороги від руйнування надмірно навантаженими автомобілями та підвищити рівень безпеки дорожнього руху.

Верховна Рада 3 червня прийняла законопроект №3742, який є одним із двох основних документів для повноцінного запуску системи габаритно-вагового контролю.

Згідно з текстом законопроекту до другого читання, за перевезення пасажирів і вантажів без необхідних документів передбачений штраф у 17 тисяч гривень.

Для міжнародних перевезень — 34 тисячі гривень. За перевищення за вагою гумових нормативів від п’яти відсотків до понад 30 відсотків штраф варіюється від 8,5 тисячі гривень до 51 тисячі гривень.