ГоловнеПолітика

Зеленський порадив ООН засідати в гарячих точках

Державам-учасницям ООН слід зустрічатися в гарячих точках по всьому світу, включаючи Донбас, щоб краще бачити ці проблеми. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на загальних дебатах 76-ї сесії Генасамблеї ООН.

Видео дня:

«Може, нам треба зустрічатися там, де можна почути і побачити ці глобальні проблеми. У світі тисячі гарячих точок. Україна готова брати участь у засіданнях ООН поряд з будь-якою з них», — сказав Зеленський.

При цьому він згадав про 450 українців, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України і в Росії, і зазначив, що розраховує на підтримку світової спільноти в питанні їх звільнення.

Зокрема, Зеленський розповів про затримання в анексованому Криму першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова.

«На початку вересня в Криму був незаконно затриманий перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов. Росія звинувачує його у спробі підірвати ділянку газопроводу. Ось вам ціна свободи слова та боротьби за свої права», — заявив президент.

На тлі цього український лідер закликав усі країни, включаючи Росію, приєднатися до Кримської платформи.

«Тут немає обраних, яких не можна ображати. Я запрошую приєднатися всі країни до декларації Кримської платформи, засудити окупацію і заявити, що ви проти силової зміни кордонів у світі. І це не іронія і не «тролінг», але цей формат завжди відкритий для Росії. Оскільки у світі ніхто не відчуває себе в безпеці і не може сховатися за міжнародним правом, як за кам’яною стіною», — сказав Зеленський із трибуни ГА ООН.

Нарешті, він висловив подяку, що пункт про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України було включено до порядку денного Асамблеї.

Нагадаємо, у своїй промові президент України закликав держави-члени «оживити» ООН і відреагувати на «вибори» до Держдуми РФ на території ОРДЛО і Криму.