ГоловнеПолітика

Зеленський та Дуда обговорили ситуацію на кордоні

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Польщі Анджеєм Дудою. Про це повідомляє Офіс українського лідера.

«Сторони обмінялися думками щодо складної ситуації, яка склалася на польсько-білоруському кордоні. Глава української держави поінформував про ситуацію з безпекою на українсько-білоруському кордоні та ті заходи, які здійснюються і будуть вживатися для його належного захисту», – йдеться у повідомленні.

Окремо Зеленський торкнувся питання забезпечення свободи пересування за нинішніх складних епідемічних умов. Він висловив переконання, що для громадян України не буде запроваджено додаткових обмежень для в’їзду до Польщі.

Особливу увагу було приділено координації позицій сторін протидії проекту Північний потік-2. Співрозмовники були одностайні в оцінках газопроводу насамперед як загрози безпеці та підтвердили непохитну налаштованість на подальшу протидію проекту.

«Це – в інтересах енергетичної безпеки Європи в цілому», – наголосив Зеленський.

Зазначається, що глави держав приділили особливу увагу перспективним проектам співробітництва в енергетичній сфері, зокрема щодо налагодження альтернативних шляхів постачання газу.

Володимир Зеленський поінформував Анджея Дуду про розвиток безпекової ситуації на сході України.

Також лідери країни домовилися про обмін візитами та проведення низки заходів, присвячених знаковим ювілейним датам українсько-польських відносин – 30-річчю визнання Польщею незалежності України, встановлення дипломатичних відносин та підписання Договору про дружбу та співпрацю.

Нагадаємо, 8 листопада на польсько-білоруському кордоні тисячі нелегалів намагаються прорватися до Євросоюзу. Варшава мобілізувала силовиків для протистояння цим спробам.