ГоловнеПолітика

Зеленський затвердив закон для COVID-вакцинації

Президент Володимир Зеленський підписав закон, прийнятий у п’ятницю Верховною Радою, який дозволяє почати вакцинацію українців від коронавірусу COVID-19 в екстреному режимі. Про це повідомила прес-служба глави держави.

Документ дозволяє швидко зареєструвати в Україні вакцину від коронавірусу, якщо вона отримала дозвіл на екстрене застосування в США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї, Індії або Євросоюзі.

Також дозволяється реєстрація вакцин, які прекваліфіковано Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Окремо передбачено, що лікарський засіб не повинен бути розроблений у державі-агресорі. Йдеться про Росію.

Реєстраційне посвідчення видається строком на рік з можливістю продовження ще на один рік. Після виконання всіх зобов’язань, наданих заявником у встановлений термін, дію такого посвідчення можуть продовжити до 5 років.

Нагадаємо, сьогодні МОЗ представило календарний план COVID-вакцинації українців у 2021 році. Він складається з п’яти етапів. У лютому-квітні будуть вакциновані 367 тисяч медиків стаціонарів і учасники ООС. Усього вакцинуватимуть дев’ять груп населення.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов допустив, що Україна може не отримати вчасно необхідну кількість вакцини від коронавірусу. Він пов’язав це з величезним попитом на ринку і позицією деяких виробників, які не зацікавлені працювати з невеликими замовленнями.