ГоловнеПолітика

Зеленський зустрівся з главою Пентагону

Президент Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном, який прибув до Києва з робочим візитом. Про це повідомляє прес-служба ОП.

«Хочу подякувати вам за те, що ви приїхали, як ми і домовлялися в США, з візитом в Україну. Спасибі і Президенту Байдену за постійну підтримку України, нашого суверенітету і територіальної цілісності», — сказав Зеленський.

Сторони обговорили поглиблення практичної взаємодії між Україною та США у сфері безпеки та оборони відповідно до домовленостей, досягнутих під час візиту Зеленського в Штати.

«Сполучені Штати залишаються для України головним партнером у сфері безпеки та оборони», — підкреслив Зеленський і подякував американській стороні за матеріально-технічну допомогу, яку надають США для посилення можливостей ЗСУ з метою протидії російській агресії.

Також Зеленський та Остін обмінялися думками про ситуацію з безпекою на сході України, а також у регіоні Чорного та Азовського морів. Зеленський зазначив, що Україна намагається активізувати роботу всіх переговорних форматів для досягнення миру на сході і відновлення суверенітету і територіальної цілісності.

Крім того, співрозмовники обговорили актуальні питання взаємодії України з НАТО і подальшої підтримки з боку США на шляху реалізації євроатлантичних прагнень України. Ллойду розповіли про заходи, які вживаються для реформування українського сектору безпеки та оборони, включаючи вітчизняну оборонну промисловість, відповідно до стандартів НАТО з метою якнайшвидшого досягнення критеріїв членства в Альянсі.

Нарешті, Володимир Зеленський і Ллойд Остін торкнулися питання енергетичної безпеки України та Європи. Остін запевнив Зеленського в рішучій підтримці з боку США незалежності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, перед візитом в Україну глава Пентагону відвідав Грузію. Як повідомлялося, Ллойд Остін здійснює турне по країнах Європи. На цьому тижні його також чекають у Румунії. А завершить він свою поїздку в Брюсселі, де проведе переговори з союзниками і партнерами на нараді міністрів оборони НАТО.