Прогрес

Знайдено мікроби, які здатні виробляти чисту мідь

У шахті на території бразильського штату Пара біологи виявили незвичний штам бактерій, які живляться купоросом і виробляють чисту мідь. Стаття про відкриття вчених Г’юстонського університету Дебори Родрігес з’явилася в журналі Science Advances.

Відзначається, що відкриті мікроорганізми можуть перетворювати мідний купорос на чистий метал без будь-якого втручання людини.

Надзвичайну бактерію з роду бацил (Bacillus) виявили, коли вивчали мікробів з мідних шахт на території Бразилії. Ця бактерія живе в кислотному середовищі, що багате на солі міді.

Біологи розмножили мікроорганізми в лабораторії та додали в їх живильне середовище розчин мідного купоросу. Протягом двох наступних діб всі сліди солі сірчаної кислоти і міді зникли з посудини, а на її дні нагромадився осад з частинок діаметром в частки нанометра.

Виявилося, що ці частинки складаються з чистої міді, яку бактерії виділяли в атомарній формі.

Як відомо, для прямого відновлення міді з розчину будь-яких її солей у промисловості використовують токсичні розчинники і каталізатори. Через це виробництво міді є одним з найбільш екологічно несприятливих процесів.

Знайдені бактерії справляються із завданням, бо використовують всього 14 ферментів. При цьому їх цікавлять атоми сірки, а мідь у цьому випадку служить побічним продуктом реакції.

Вчені вважають, що особливість бразильських бацил можна використовувати для відновлення екосистем і в промисловості.

Зокрема, атомарна мідь може служити сировиною для виробництва різних наноструктур, каталізаторів і медичних препаратів.

Раніше вчені з’ясували, що морські мікроби успішно розчиняють пластик, переробляють нафту і нафтопродукти.