Прогрес

Знайдено препарат, що усуває дефекти старіння

Вчені з Медичного коледжу Бейлора в Х’юстоні випробували препарат GlyNAC на основі комбінації гліцину та ацетилцистеїну, який показав ефективність в усуненні множинних дефектів старіння. Про це йдеться в статті, опублікованій у журналі Clinical and Translational Medicine.

Як відомо, гліцин є ноотропом і надає антидепресивну дію, а ацетилцистеїн входить до складу відомого муколітичного засобу. У хімічних реакціях обидві ці речовини служать попередниками вельми ефективного природного антиоксиданту глутатіону.

Фахівці протягом 20 років вивчали природне старіння у людей та мишей і прийшли до висновку, що ключовий момент захисту від нього — збереження здоров’я мітохондрій. Ці клітинні органели виробляють енергію для клітини шляхом спалювання жиру і цукру з харчових продуктів.

Відходами їх діяльності є вільні радикали — молекули, які за відсутності антиоксидантів можуть пошкоджувати клітини і ДНК. Найпоширеніший антиоксидант, який використовується клітинами для нейтралізації токсичних вільних радикалів, — глутатіон.

Раніше вчені з’ясували, що рівень глутатіону у літніх людей набагато нижчий, ніж у молодих, а рівень окисного стресу і дефектів мітохондрій, відповідно, набагато вищий.

Дослідження на тваринах показали, що GlyNAC усуває дефіцит глутатіону, знижує окислювальний стрес і повністю відновлює функцію мітохондрій у старих мишей.

Під час нового експерименту літнім добровольцям у віці від 70 до 80 років протягом 24 тижнів давали GlyNAC і порівнювали їх показники з контрольною групою молодих людей у ​​віці від 21 до 30 років.

Також спостереження тривали ще 12 тижнів після закінчення дослідження.

Фахівці вимірювали глутатіон у червоних кров’яних тільцях, рівень мітохондріального окислення, пошкодження і запалення, вміст глюкози та інсуліну, динаміку ходи, силу м’язів, склад тіла, працездатність і проводили когнітивні тести.

До прийому GlyNAC зазначені параметри у двох груп випробовуваних істотно різнилися, але після курсу у літніх вони покращилися, а у деяких повернулися до тих же рівнів, що й у молодих.

Дослідники встановили, що люди похилого віку добре переносять GlyNAC протягом 24 тижнів, однак через 12 тижнів після припинення прийому ефект починає слабшати і показники поступово повертаються до вихідного рівня.

На думку авторів, добавка GlyNAC може стати безпечним і дієвим засобом для підтримки здорового старіння.

Раніше вчені виявили, що мутований білок сестрин здатний впливати на тривалість життя тварин а, в перспективі, і людей.