ГоловнеПолітика

Байден і Зеленський провели переговори

Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден увечері в неділю, 2 січня, провели телефонні переговори, під час яких американський лідер підтвердив підтримку України на тлі агресії Росії. Про це йдеться у поширеній Білим домом заяві.

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їхні союзники та партнери дадуть відповідь рішуче, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну», — йдеться в документі.

Також сторони висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які розпочнуться наступного тижня із двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності, в НАТО через Раду Росія-НАТО та в ОБСЄ.

«Президент Байден підкреслив відданість Сполучених Штатів і їхніх союзників та партнерів принципу «нічого про тебе без тебе». Він підтвердив відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України», — зазначили у Білому домі.

Зрештою, американський лідер висловив підтримку заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування виконання Мінських угод на підтримку нормандського формату.

У свою чергу Зеленський на своїй сторінці у Twitter повідомив, що вони з колегою обговорили Донбас, реформи в Україні та деолігархізацію.

«Перша міжнародна розмова року із Джо Байденом доводить особливий характер наших відносин. Обговорили спільні дії України, США та партнерів щодо збереження миру в Європі і недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію. Цінуємо непохитну підтримку України», — написав український президент.

Нагадаємо, 30 грудня Байден вдруге за місяць зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну. Розмову ініціювала російська сторона. Під час переговорів глава Білого дому пригрозив співрозмовнику жорсткими санкціями та посиленням допомоги Україні, якщо Росія вчинить агресію.