ГоловнеСвіт

Байден попросив у Конгресу $33 млрд для України

Президент США Джо Байден представив законопроєкт про додаткове фінансування в розмірі 33 мільярдів доларів, спрямованих на допомогу Україні, він попросив Конгрес схвалити його якомога швидше. Про це він сказав у ході звернення у Білому домі.

«Вкрай важливо, щоб це фінансування було схвалено та затверджено якомога швидше», – сказав Байден.

«Ми не нападаємо на Росію. Ми допомагаємо Україні захищатися від російської агресії, і так само, як Путін вирішив розпочати це жорстоке вторгнення, він міг би зробити вибір, щоб припинити це жорстоке вторгнення», – додав він.

Байден сказав, що війна в Україні – це боротьба за свободу, і це недешево, але буде дорожче, якщо світ піддасться російській агресії.

«Цей законопроєкт нам потрібен, щоб підтримати Україну в її боротьбі за свободу. Вартість цієї боротьби недешева, але поступка агресії буде дорожчою, якщо ми дозволимо цьому статися «, — заявив президент США

За його словами, вибір стоїть між підтримкою українців, які захищають свою країну, або підтримкою для росіян, щоб вони «продовжували свої звірства».

«Наші союзники по НАТО, наші партнери з ЄС, вони також оплачують свою справедливу частку витрат, але ми також повинні зробити свій внесок у керуванні альянсом», – сказав він, додавши, що допомога буде спрямована на озброєння, фінансування, боєприпаси та іншу економічну підтримку.

В адміністрації президента США уточнили, що сума включає 20,4 мільярда доларів на військову та безпекову, у тому числі 5 мільярдів доларів на додаткові повноваження президента щодо вилучення зброї з запасів Пентагону, що дозволяє прискорені постачання зброї, 6 мільярдів на Ініціативу сприяння безпеці України та 4 мільярди доларів на Програму фінансування Держдепартаменту іноземних військових.

Також Байден окреслив риси законопроєкту щодо притягнення до відповідальності російських олігархів. Зокрема йдеться про можливу конфіскацію майна, пов’язаного з російською клептократією, що дозволить уряду використовувати виручені кошти на підтримку України та ще більше посилить відповідні правоохоронні інструменти.

Ці заходи є частиною зусиль США щодо ізоляції та покарання Росії за її вторгнення в Україну 24 лютого, а також допомоги Києву оговтатися від війни, яка перетворила міста на руїни та змусила понад 5 мільйонів людей втекти за кордон.