ГоловнеПолітика

Bellingcat розповіла, хто готував вторгнення РФ

Провідний розслідувач групи Bellingcat Христо Грозев заявив, що проти України працювало близько 120 офіцерів з п’ятої служби ФСБ та до 40 із ГРУ, але їхні прогнози виявилися ілюзією – так спецслужби й надалі втрачають довіру президента РФ Володимира Путіна. Про це Грозев сказав у коментарі для LIGA.net.

За його словами, масштаб вербування в ФСБ був «індустріальний»: рекрутинг і кураторство агентів здійснювало понад 120 офіцерів. Якщо припустити, що кожен із них «вів» по 5–10 агентів, то «на обліку в п’ятої служби було понад 1 000 українських агентів впливу».

Зважаючи на ці відносини, Путіну п’ята служба ФСБ описувала стратегію військового вторгнення у форматі бліцкригу із захопленням влади зсередини як необхідну і самодостатню: «Вони, власне, водночас звітували про політичну нестабільність влади і підвищення протестних настроїв в Україні, а також про те, що значна частина суспільства готова прийняти нову владу, яка може бути дана з Москви, чи принаймні змириться з нею».

Грозев також зазначив, що ГРУ водночас розвивало паралельну мережу агентів.

«ГРУ мало до 40 осіб, які працювали ексклюзивно за українським напрямом, – вважає Грозев. – Але вони не мають такого чіткого поділу роботи, як має ФСБ, і їх перекидають із одного проекту на інший за мірою надходження актуальних завдань. Наприклад, відділ №29155 – приблизно 50 осіб, які раніше здебільшого займалися диверсіями і вбивствами в Європі, – наразі займається тільки Україною. Найімовірніше, таке саме з іншими відділами”.

Грозев уточнює, що під ГРУ було 100–300 агентів.

«На початку війни переважна частина цих агентів впливу не пішла на безпосередню співпрацю з кураторами», – стверджує він.

Грозев розповідає, що в підмосковному Сенежі на військовому полігоні ГРУ викрало і стратило власного агента-ренегата із СБУ – причому публічно, щоб чутки про страту поширювалися та стали попередженням для інших. Ім’я цього агента Грозев не назвав.

«Щодо Служби зовнішньої розвідки, детальної інформації не маю, але її роль у тому, як неадекватно було спрогнозовано реакцію світової спільноти на агресію, точно була вирішальною… Є ознаки того, що Наришкін втратив довіру», – упевнений розслідувач.

За його словами, незворотним процесом є те, що п’ята служба ФСБ втрачає довіру Путіна, і наразі її роль є вкрай обмеженою. З наданням інформації ГРУ не мало такого провалу, тому «останніми місяцями його роль більшає».

Нагадаємо, у квітні Грозев говорив, що Росія має достатньо ресурсів, щоб воювати до кінця року, але соціальні струси в російському суспільстві можуть стати на заваді.