ГоловнеПолітика

Блінкен: США завжди стверджували, що Крим, Донецьк та Луганськ – це Україна

США не втомляться повторювати, що Крим, Донецьк та Луганськ – це Україна, сказав Державний секретар США Ентоні Блінкен, виступаючи по відеотрансляції на другому саміті Кримської платформи.

США вважають принципово важливим наголошувати на тому, що тимчасово окуповані Росією Крим, Донецьк і Луганськ були і залишаються територією України, сказав Держсекретар, наголосивши, що це незмінна позиція його країни з 2014 року.

Блінкен наголосив, що повага до незалежності України – це основа Кримської платформи, а територіальна цілісність держав є основним принципом світового порядку: якщо вона десь порушується, то це завжди є питання безпеки всього світу.

«Ми бачимо, що на захоплених територіях Росія так само призначає своїх маріонеток на формально виборні посади, як вона це робила в Криму. Ми бачимо спроби провести імітаційні референдуми для «узаконення» окупації — такі самі, як у Криму. Ми бачимо репресії, позасудові розправи, викрадення людей, тортури, зґвалтування та фільтраційні операції — такі, як у Бучі та Ірпені, — деякі з яких ми бачили раніше і бачимо зараз у Криму», — наголосив держсекретар США.

Нагадаємо, під час саміту президент України повідомив, що вже є стратегія відбудови Криму після його звільнення від окупантів.