Світ

Чехія отримає вісім бойових гелікоптерів у подарунок від США

Чехія отримає безкоштовно від США вісім військових гелікоптерів виробництва компанії Bell. Про це сказала міністр оборони Чехії Яна Чорнохова в ефірі Чеського телебачення.

За її словами, США передадуть шість ударних гелікоптерів і два транспортні на додаток до раніше замовлених 12 гелікоптерів. Вони мають надійти вже 2023 року.

Чорнохова сказала, що дарування стало відповіддю на «чітку та тверду позицію Праги з початку російського вторгнення в Україну».

«Ми не лише завоювали повагу наших союзників завдяки нашій прихильності до допомоги Україні, а й заручилися їхньою підтримкою у модернізації наших збройних сил», – сказала вона.

Американське посольство в Чехії уточнило, що гелікоптери будуть передані в подарунок, за винятком витрат на передачу та модернізацію. Це шість ударних вертольотів Bell AH-1Z Viper і два транспортні Bell UH-1Y Venom.

Раніше стало відомо, що Чехія передала Україні ударні гелікоптери Мі-24. ЗСУ вже використовують ці машини у боротьбі проти російських агресорів. При цьому кількість переданих гелікоптерів не уточнювалася.