ГоловнеСвіт

Чехія прийме додаткову кількість українців

Під час можливої ​​зимової міграційної хвилі з України, до якої зараз готується чеський уряд, Чехія зможе прийняти лише десятки тисяч українських біженців. Про це сказав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан, повідомляє Czech Radio.

Він підкреслив, що прийняти більшу кількість біженців країна не зможе, оскільки їх ніде селити, а соціальна сфера, система охорони здоров’я зазнають великих навантажень.

Він додав, що кількість українців у Чехії становить від 3,4 до 3,7% населення, тобто від 355 до 390 тисяч осіб, а кількість виданих віз тимчасового захисту — 460 тисяч.

«Таким чином Чехія розмістила найбільшу кількість біженців на душу населення в Європейському Союзі», — зазначив він.

Ракушан повідомив, що уряд Чехії готує сценарій кризового типу розміщення та розраховує на допомогу всього Європейського Союзу та країн-членів, які не так перевантажені, як Чехія.

За словами міністра, нині поточний наплив біженців невеликий, і жоден регіон не зазнає надлишкового тиску.

«Поки що ми не стикаємося з великою хвилею біженців. Якась кількість людей прибуває, але треба зазначити, що багато хто вже покинув територію Чехії. Вони повернулися в Україну і чекають, що буде взимку», — сказав Ракушан.

Раніше стало відомо, що біженцям з України у Польщі доведеться платити за проживання у центрах, які надає держава. Уряд Польщі розраховує, що українці зможуть сплачувати за проживання, оскільки більшість вже працевлаштовані.