Men's & Women's

Чи є сенс у кремах та добавках з колагеном та звідки його краще брати

кремЧи ефективні колагенові добавки та креми з його вмістом.

Колаген — найпоширеніший білок у людському організмі. Він є у м’язах, шкірі, кістках, хрящах та сухожиллях, у волоссі, а також у стінках кровоносних судин та клапанах серця. Але з віком вироблення колагену знижується. Починаючи з 20 років, людина втрачає щорічно 1-1,5% колагену від його загальної кількості в організмі. І його треба якось поповнювати. А ось тут все неоднозначно!

Колаген — тваринний білок, який наш організм здатний відтворювати самостійно. Для цього потрібні певні амінокислоти, зокрема гліцин, лізин і пролін. Недолік колагену багато компаній пропонують заповнити всілякими «чудодійними» добавками. І тут нас чекає розчарування, інформує Ukr.Media.

Чи допоможе колаген

Європейське агентство безпеки харчової продукції (EFSA) офіційно заборонило називати будь-які добавки з колагеном корисними, так як жодне дослідження не довело їх ефективності. Вся річ у тім, що молекула колагену дуже велика, і при попаданні в шлунково-кишковий тракт вона розщеплюється… назад на амінокислоти, і тільки вони засвоюються в кишечнику. Говорячи простіше, абсолютно не важливо, з’їли ви порцію холодцю, випили молоко або проковтнули біодобавку з колагеном: в травний тракт так чи інакше потраплять тільки амінокислоти. А вже за їх допомогою наш організм почне виробляти власний колаген.Тобто, добавки з кологеном не є чудо-засобом для омолодження шкіри або здоров’я суглобів. Вони лише дають нам новий будівельний матеріал для вироблення своїх колагенових волокон. Ці ж будматеріали можна отримати і з їжі. Багаті колагеном хрящі тварин і риб, желатин, горіхи і сухофрукти, фрукти і овочі червоного кольору. Дуже корисні наваристі кісткові бульйони (від 100 мл в день), яйця (2 штуки в день), молочні продукти (рекомендована доза — 200 мл в день при жирності 2,5 відсотка).

І ще інформація для прекрасних дам: крізь шкіру великі молекули колагену не проникають. Так що всі креми, які рекламуються як омолоджуючі за рахунок вмісту колагену, — фікція. У кращому випадку вони нададуть зволожуючий ефект, що, безумовно, для шкіри теж корисно.