Здоров’я

Чому кетчуп можна назвати корисним для здоров’я

Кетчуп має кілька корисних властивостей для здоров’я.

Пляшечка з кетчупом, ймовірно, знайдеться на кожній кухні. Але чи кожен з нас знає, наскільки цей соус корисний для здоров’я?

Здорове серце

Чи знаєте ви, що помідори є багатим джерелом лікопіну? Лікопін — це антиоксидант, який надає помідорам червоний колір і може допомогти зменшити ризик розвитку захворювань серця. Лікопін зменшує пошкодження вільними радикалами і рівень «поганого» холестерину, одночасно підвищуючи рівень «гарного» холестерину. У одному дослідженні у людей з дієтою, багатою на лікопін, ризик розвитку серцевих захворювань був на 17-26 % нижчим. Ще однією перевагою споживання лікопіну є зниження ризику розвитку деяких видів раку, таких як пухлини легенів і простати. Дослідження показують, що дієти з високим вмістом каротиноїдів (включаючи лікопін) призводять до зниження ризику розвитку раку легенів і простати на 32-50 %, інформує Ukr.Media.

Здорове травлення

Помідори містять багато води, і цілу купу клітковини — цілих 1,5 г. Клітковина — це чарівний вуглевод, який організм не може повністю розщепити, але він допомагає травній системі працювати у регулярному і здоровому темпі. Якщо ви схильні до закрепів або шукаєте дієту з високим вмістом клітковини, щоб знизити рівень холестерину і підтримати рівень цукру у крові, вам може допомогти томатний соус.

Джерело незамінних вітамінів

Однією з найбільш важливих переваг томатного соусу для здоров’я є те, що це відмінне джерело вітамінів С, А і К, які приносять неймовірну користь організму. Вітамін С допомагає знизити ризик розвитку хронічних захворювань, регулює високий тиск, знижує ризик розвитку серцевих захворювань, запобігає появі дефіциту заліза, підвищує імунітет і допомагає захистити пам’ять. Вітамін А також зміцнює імунітет, підтримуючи зір і здоров’я шкіри. А вітамін К життєво важливий для профілактики появи тромбів і нормального метаболізму кісток.

Здорові кістки

Помідори містять значну кількість кальцію і вітаміну К. Ми знаємо, що вітамін К важливий для метаболізму кісток. Проте, у поєднанні з кальцієм кістки будуть міцнішими і стійкішими до пошкоджень. Крім того, підвищиться й рівень їх загоєння за наявності незначних травм.

Здоровий кишківник

Однією з найбільш дивовижних переваг томатного соусу для здоров’я є його позитивний вплив на здоров’я кишківника. Кишківник і бактерії — це дві речі, за якими останнім часом пильно стежить наука, особливо щодо того, як вони впливають на загальний стан здоров’я. Ви, можливо, чули про пробіотичні продукти, такі як йогурт, які допомагають збільшити кількість корисних бактерій у кишківнику. Наука виявила, що помідори мають пробіотичні властивості, допомагаючи збільшити кількість гарних кишкових бактерій. Одна з найбільш важливих бактерій називається L. reuteri, і вона допомагає кишківнику, порожнині рота і здоров’ю в цілому. За умови приготування у вигляді соусу позитивні ефекти L. reuteri посилюються.