Здоров’я

Чому краще не зловживати жирами у раціоні

Надмірне вживання жирів шкодить здоров’ю.

У світі здорового харчування жирам дісталося багато: вони демонізовані і оголошені ворогами гарної фігури та гарного самопочуття. Багато років дієтологи не вважали їх корисними через калорійність — 9 ккал на 1 г (у вуглеводів, для порівняння, 4 ккал), проте дослідження останніх років буквально їх реабілітували. Виявилося, що жири, як і вуглеводи, — не усі є однаковими, інформує Ukr.Media.

Існують насичені і ненасичені жири. Перші для здоров’я буквально згубні, другі — допомагають спалювати (!) жир, накопичений у організмі. Насичені жири не лише призводять до набору ваги, але й провокують накопичення вісцерального жиру (такого, що оперізує внутрішні органи). У невеликій кількості він необхідний, однак, за статистикою, у більшості людей наявний у надлишку. Це призводить до цілого ряду проблем з печінкою, нирками, серцево-судинною системою і може спровокувати ряд серйозних хронічних захворювань. Ненасичені жири повільно перетравлюються, чим виключають ризик переїдання, добре позначаються на роботі усіх систем організму, забезпечують профілактику ряду захворювань і здатні уповільнити процеси старішання.

Проте, навіть найкорисніші жири (на зразок авокадо, червоної риби, оливкової олії і горіхів) варто вживати у обмежених кількостях. Коли жирів у організмі стає забагато, їх вид вже не має великого значення, — це у будь-якому випадку шкідливо. Відбувається порушення травних процесів (жовч не встигає емульгувати весь жир, що надходить), погіршення засвоєння білка і деяких макроелементів, підвищення потреби у вітамінах, порушення жирового обміну. Звідси йдуть — підвищення маси тіла з усіма наслідками, різке підвищення ризику розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, жовчнокам’яної хвороби і серцево-судинних захворювань, які залишаються на першому місці у списку найпоширеніших причин смертей.

При цьому, якщо жирів у організмі мало, на вас чекає не заповітне схуднення, а купа проблем у організмі. Наприклад, млявість і апатія, порушення обміну деяких речовин, уповільнення процесів детоксикації, різке зменшення кількості певних ферментів і гормонів, погіршення стану шкіри і волосся, підвищення ризику розвитку всіляких запалень… За нестачі надходження жиру організм перебудовує свою роботу, намагаючись заповнити дефіцит шляхом власного синтезу, даремно витрачаючи додаткові сили і енергію.

Саме тому споживання жирів має бути у межах норми. У тому, що є ця норма, думки фахівців дещо розходяться. Найбільш доречною кількістю для організму дорослої людини вважається 30 % від усіх споживаних калорій. Ці 30 % відсотків повинні включати у себе мононенасичені жири (оливкова олія, горіхи, авокадо) і поліненасичені (жирна риба, яєчні жовтки, волоські горіхи інші види рослинної олії). Лише у такий спосіб ви зможете забезпечити організм усім необхідним для правильної роботи.