ГоловнеЗдоров’я

Чому не можна вставати вночі в туалет або за водою, в чому полягає небезпека

Основні причини, чому людина часто прокидається вночі.

Людей, які можуть спати міцно всю ніч, можна сміливо назвати щасливчиками. Однак багато хто раз у раз встає для того, щоб попити води або сходити в туалет. Згідно з твердженнями фахівців, насправді людина, що прокинулася, робить свої справи машинально, а не тому, що дійсно цього хоче. Експерти розповіли, чому найкраще цього не робити, інформує Ukr.Media.

Чому не можна вставати вночі в туалет або за водою

Виходячи з клінічних досліджень, ніяких відхилень в тому, що людина може часто прокидатися вночі, немає. Напевно, кожен чув про фази повільного і швидкого сну. Повноцінний відпочинок і відновлення сил відбувається в період фази повільного сну, лише тоді тіло дійсно розслабляється. А під час фази швидкого сну люди бачать сновидіння і можуть часто перевертатися.

Якщо людина швидко прокинулася, але при цьому може легко заснути, то в цьому немає нічого поганого. Не виключено, що дійсно захотілося в туалет або випити води. А ось якщо людина після кожного пробудження не може заснути протягом 20-30 хвилин, то це вже вважається відхиленням від норми. В результаті з’являється почуття тривожності і сон як рукою знімає.

У разі, якщо такий стан триває більше 3-х днів на тиждень протягом 3-х місяців, то у людини, швидше за все, хронічне безсоння. Тоді краще звернутися до лікаря. Якщо вона прокидається без причини, то це може залежати від хвороби, харчування та інших життєво важливих моментів.

Основні причини, чому людина часто прокидається вночі

Часто люди можуть прокидатися вночі одночасно, наприклад, о 3 або 4 ранку. Деякі стверджують, що це містика, однак насправді причина в мелатоніні. Даний гормон відповідає за регулювання сну. Ближче до пробудження його вироблення припиняється і тому людина може прокидатися ближче до 4 ранку.

На вироблення мелатоніну впливає наступне:

освітлення в квартирі або будинку;
режим дня;
харчові продукти, які входять в раціон.

Якщо у людини хронічне безсоння, то спеціалісти рекомендують перевірити щитоподібну залозу. У разі, якщо все в порядку, на якість сну можуть впливати проблеми, які не дають людині спокою. Якщо і стресових ситуацій немає, тоді причина в неправильному положенні ліжка.

Пізня вечеря також негативним чином може позначатися на якості сну. Від цього найбільше страждають представниці слабкої статі.

В одному з досліджень сомнолога Майкла Бреуса взяли участь 52 людини. Вони були абсолютно здорові і без шкідливих звичок. Учасники дослідження протягом декількох днів заповнювали щоденник харчування, після чого проходили спостереження в лабораторії під час сну. Як виявилося, жінки, які наїдалися на ніч, найчастіше прокидалися. Їм також було важче заснути.