ГоловнеСоціум

Чому у світі великих можливостей ви нічого не хочете

Величезний і відкритий світ вабить своїми можливостями, але нічого не дає просто так.

Незважаючи на можливості, про які людство зовсім недавно і не мріяло, основними напрямними для більшості людей залишаються вічні супутники: невміння, небажання і незнання. З ними комфортно — вони не змушують нічого робити, не спонукають до звершень, оберігаючи таким чином від невдач і розчарувань. Зворотною стороною медалі є середньостатистичне життя, таке ж, як у кількох мільярдів осіб. Однак і тут існує хитрість, якщо досягти успіху в своєму незнанні, можна так і не дізнатися, що ваше життя середньостатистичне, а ви нічим не примітні, інформує Ukr.Media.

Чим ширше відкритий світ, тим більше він дає можливостей, тут прямий зв’язок. Можна поглянути на суспільство в закритих країнах на кшталт КНДР, де найважливішу роль від народження і протягом усього життя грає походження, а вже після все інше. У таких країнах може взагалі не існувати окремих професій і цілих галузей, де людина може реалізуватися. Теплих місць настільки мало, що за ними вишикувалася черга на кілька поколінь вперед. Проте, наявність можливостей не змусило всіх людей реалізуватися навіть в відкритих країнах. Одних ця всепоглинаюча відкритість лякає настільки, що вони вимагають її негайно закрити. Інші не розуміють, що робити з безкрайніми можливостями, і тому вважають за краще спостерігати з боку. Давай розглянемо, про які, власне, можливості йдеться і чому вони залишаються незатребуваними.

Доступна та безкоштовна освіта

Практично всі знання, накопичені людством, знаходяться у відкритому доступі, прямо у вас в кишені. Це справжнє диво, щось фантастичне для людей що жили якихось 50 років тому. Зараз освіту можна отримати, не виходячи з дому, вона стала дійсно загальнодоступною. Існує лише мовне обмеження, яке можна вважати своєрідною інформаційною нерівністю. Звичайно, матеріалів англійською куди більше, ніж українською, французькою або німецькою. Однак щоб якось відчути мовний диспаритет, потрібно досить глибоко заритися в ту чи іншу сферу, науку, професію.

Відкрите інформаційне розмаїття дозволяє говорити про загальнодоступну освіту в найширшому сенсі. Тобто йдеться не тільки про шкільну програму або окрему дисципліну, будь то фізика або філософія. Для вивчення доступні будь-які мови і цілі культури, окремі види творчості і загальне розширення кругозору. Будь-яка людина може сама знайти відповідь на питання, що цікавить, підвищивши тим самим власний рівень світорозуміння. Кожен має можливість стати не тільки учнем, а й учителем. Ставите собі домашнє завдання, виконуєте його і самі ж виставляєте оцінку. Начебто, ідеальні умови, мало не утопія, де всі члени суспільства повинні сповнитися знаннями і досягти гармонії. Однак дійсність малює зовсім іншу картину.

Незважаючи на відкритість інформації, освіта все ще вимагає зусиль, часу і посидючості, а навколо стільки спокус. Такими ж відкритими і легко доступними стали розваги. Вони як і раніше засвоюються куди легше, ніж навчання. Хтось вибирає серіали, що виходять щомісяця, інші проводять вечори в онлайн іграх, треті формують картину світу, перегортаючи меми. Всі ці розваги поступово і непомітно зжирають місяці, а потім і роки реального часу. Спробуйте порахувати, скільки годин ви вже витратили на подібні розваги, і прикиньте, на що цей час можна було пустити. Наприклад, для оволодіння розмовною англійською, іспанською, французькою або німецькою мовами потрібно близько 500 годин. Не так вже й мало, але навіть приділяючи всього пару годин на добу, напевно, ви б говорили вже декількома мовами. З іншого боку, за цей же час можна подивитися 10-15 серіалів.

Кожен може освоїти будь-яку професію

Тут знову є деякі застереження, десь потрібні особливі фізичні дані, а десь специфічні здібності, але в цілому вам доступні всі професії, незалежно від отриманої або неотриманої освіти. На Youtube є курси будь-чого від оригамі до будівництва будинку власноруч, від фотографії до програмування. Проте, найбільшою популярністю користуються блогери шахраюватого виду, які називають себе бізнес-тренерами або майстрами особистісного зростання. У кращому випадку вони зможуть навчити, як стати таким же шахраєм, але це якраз той випадок, коли потрібні деякі специфічні здібності, і це підходить далеко не кожному.

Тою чи іншою мірою незадоволених своїм життям людей багато, напевно, більшість. Всі ми бажаємо якихось змін на краще, кожен хоче мати більше грошей, вільного часу і, бажано, без всякого начальства, строгих графіків або обов’язків. Відпочивати хочемо де-небудь на березі моря, в дорогих ресторанах, прямо як ті самі шахраюваті блогери. Тільки в цьому бажанні немає ніякої конкретики, мати гроші і просто кайфувати — це не професія. Може бути, спосіб життя, але до неї потрібно якось дійти, і тут починаються проблеми. З одного боку, хочеться вибрати шлях коротший, але, з іншого, потрібно ж вибрати професію до душі. У метаннях з боку в бік незабаром приходить усвідомлення того, що незважаючи на наявні можливості, більшість людей як і раніше не знають, ким би хотіли стати, чим займатися, щоб це приносило задоволення або хоча б не викликало огиду.

Зросла конкуренція

Доступність і відкритість інформації підвищила конкуренцію і необхідний для заробітку рівень навичок. Курси, які ви знайшли на Youtube, вже переглянули кілька десятків тисяч людей. Це не означає, що час втрачено остаточно, але значить, що цією інформацією вже володіють тисячі таких же, як ви, шукачів кращого життя. Всім місця точно не вистачить, кожен з них ваш потенційний конкурент. Ще недавно канал на 100-200 тисяч підписників вважався величезним, сьогодні що ні блогер — то мільйонник. Якихось 10 років тому Photoshop сприймався як щось загадкове, незбагненно складне, про нього знали всі, але обходили стороною, вистачало і «Пейнта». Тепер хоча б на базовому рівні їм володіє будь-який активний користувач ПК.

Завжди і скрізь є ті, хто почав раніше вас і вже досяг успіху в чомусь, але є й інші. Вони почнуть пізніше вас і теж досягнуть успіху. Ваша конкуренція починається не на етапі демонстрації вже отриманих навичок або знань, а в прагненні отримати ці самі навички і знання. Надалі конкуренція буде тільки зростати, і вже зовсім скоро в цю боротьбу повноцінно вступить штучний інтелект. Він вже малює непогані картини, пише тексти і цілі книги. Незабаром штучний інтелект зможе потіснити багатьох справжніх людей із середніми навичками там, де це взагалі можливо. Перш за все йдеться про Інтернет і таких сфер, як розвага і реклама.

Інформаційна безграмотність

Існують різні види безграмотності, але всі вони чинять негативний вплив. Свого часу фінансова безграмотність не дозволила десяткам мільйонів людей розпорядитися своїми ваучерами. Середньостатистичний громадянин СРСР поняття не мав про те, що таке цінні папери, якісь там акції і дивіденди. Сьогодні фінансова безграмотність виражається в житті не за коштами, коли людина заривається в кредити, прагнучи мати речі високого статусу, хоча і не може собі цього дозволити. Дивно, але так звана хороша кредитна історія стала предметом гордості, позитивним досягненням. Хоча на ділі ця історія є лише нагадуванням про те, яку кількість грошей ви просто віддали іншим, куди більш багатим людям.

Інший, але не менш негативний вплив робить інформаційна безграмотність, яка виражається в нездатності людини шукати і, тим більше, аналізувати інформацію. Інформаційні потоки буквально обволікають кожного сучасного міського жителя. Ці потоки непомітні, але безперервно формують ваші інтереси, смаки, уподобання. Вашу особистість. Напевно буває, що в голові якась мелодія крутиться. Почувши у рекламі якусь надокучливу пісню, яку вже тиждень крутять по всіх радіостанціях. Начебто дурниця, тільки тепер вона у вас в голові, займає місце ваших думок, розганяючи їх в сторони. Це лише один найбільш нешкідливий приклад того, що відбувається, коли людина ніяк не контролює свої інформаційні потоки. Вони починають контролювати людину.

Друга найважливіша проблема полягає в нездатності шукати інформацію. Існує кілька зручних пошукових систем, що дозволяють вивернути весь інтернет навиворіт, проте на форумах або в коментарях все ще ставлять собі питання «де звантажити фільм або гру». Неймовірна картина, адже рівно це ж питання можна вбити в самому пошуковику і тут же моментально отримати відповідь.

Таким чином виходить, що незважаючи на відкритість інформації і її безкрайній обсяг, для багатьох людей вона залишається просто недоступна. Можливо, в старших класах школи потрібно викладати методи пошуку інформації в Інтернеті, інакше до середини інформаційного XXI століття ми ризикуємо прийти до повної інформаційної безграмотності.