Здоров’я

Ці 5 видів насіння є дуже корисними для здоров’я людей

Продукти, які дієтологи рекомендують додати у щоденний раціон, містять корисні жири, клітковину. У їх складі наявні кальцій, який необхідний для кісток, залізо, що бере участь у процесах кровотворення. Магній потрібен для мозку і серця, а фосфор допомагає у відновленні клітин, фільтрації відходів. Яке ж насіння є корисним для здоров’я?

Лляне

Це одне з кращих джерел лігнанів — антиоксидантних сполук, які допомагають запобігти серцеві захворювання і рак. У насінні льону їх у 800 разів більше, ніж у інших рослинах. У складі наявні жирні кислоти Омега-3, клітковина, білок і калій. Організму важко перетравлювати і засвоювати поживні речовини з щільного насіння, тому перед вживанням його слід подрібнити. Для підтримання здоров’я достатньо 1 ст. л. на день, інформує Ukr.Media.

Чіа

Це насіння вбирає води у 10 разів більше, за свій розмір. Крім того, воно містить багато клітковини. Усе це забезпечує відчуття ситості. Чіа — рослинне джерело Омега-3. Жирні кислоти необхідні для здоров’я мозку, серця, кишківника.

Гарбузове насіння

Це дуже калорійний продукт. У одній склянці насіння по 12 г жиру і клітковини, 285 ккал. Надмірне його споживання може спровокувати газоутворення, здуття живота, набір ваги. Завдяки наявності у складі цинку насіння підтримує імунітет, знижує рівень «поганого» холестерину, запобігає м’язову слабкість.

Соняшникове насіння

Продукт містить вітаміни Е, групи В, велику кількість мінералів. Наявність антиоксидантів допомагає знизити ризик розвитку запалення, діабету, захворювань серця, попереджає старішання клітин. Насіння іноді продають солоним. Краще уникати таких покупок. Надлишок натрію призводить до зростання артеріального тиску, провокує проблеми зі здоров’ям.

Кунжут

Крім мінералів і клітковини, насіння багате на селен. Це антиоксидант, який знижує ризик розвитку хронічних захворювань. Кунжут застосовується у кулінарії. Він гарно смакує як у салатах, так і у м’ясі та печиві.