Men's & Women's

Ці кілька автозвичок є дуже шкідливими

Деякі дії у автомобілі можуть шкодити людям.

Усі ми знаємо, що не можна сідати за кермо у нетверезому стані, перевищувати дозволену швидкість і виїжджати на зустрічну смугу. Однак багато водіїв щодня роблять, здавалося б, нешкідливі речі, абсолютно не замислюючись про те, що одного разу вони можуть призвести до сумних наслідків. У нашому списку найчастіші і найбільш небезпечні звички водіїв, від яких потрібно позбавлятися, інформує Ukr.Media.

Водіння у стомленому або хворобливому стані

Будь-яке нездужання змінює поведінку за кермом. Це може бути головний біль, підвищений тиск або проблеми зі шлунком. Найчастіше винною є звичайна втрата концентрації уваги і уповільнена реакція, тому навіть якщо ви погано спали або приймали якісь ліки, що впливають на здатність керувати автомобілем, прислухайтеся до свого стану і викличте таксі. Офіційної статистики з цього приводу немає, але експерти стверджують, що водіння у хворобливому або стомленому стані у багато разів підвищує ймовірність аварії. Навряд чи комусь спаде на думку сісти за кермо після прийому снодійного, але не кожен водій замислюється про те, що снодійний ефект є у багатьох ліків, які знімають симптоми алергії, Препарати від мігрені також часто викликають сонливість, а якщо ви, наприклад, були у стоматолога, то навіть після місцевого наркозу не варто сідати за кермо.

Ґаджети за кермом

Про небезпеку написання текстових повідомлень за кермом відомо усім. Вчені давно довели, що використання телефона збільшує небезпеку аварії у 4 рази, а надсилання смс у 6 разів. За написання смс під час руху штрафи вводяться у багатьох країнах, але вони, на жаль, не працюють, і багато водіїв продовжують тримати у руках смартфон навіть під час руху на високій швидкості. Якщо ви користуєтеся навігатором зі смартфона, він має бути надійно закріпленим на приладовій панелі за допомогою спеціального кріплення, причому не на лобовому склі, а у зручному місці, де він не буде заважати огляду водія.

Водія відволікає не лише те, що він тримає телефон у руках, але й власне розмова. Річ у тім, що коли ми отримуємо інформацію, яку вважаємо для себе важливою або цікавою, ми припиняємо реагувати на те, що відбувається навколо. Якщо ви звернете увагу на те, що відбувається з вами під час розмови, ви помітите, що часто стаєте занадто емоційними, збудженими або, навпаки, засмученими. Тож не переносьте тривалі або важливі розмови у салон автомобіля, оскільки це заважає концентрації за кермом.

До речі: смартфони несуть у собі й іншу небезпеку. Часто їх кидають на приладову панель або на пасажирське сидіння, і у найбільш невідповідний момент вони зісковзують кудись вниз, наприклад, під педалі. Щоб цього не сталося, намагайтеся класти ґаджети у спеціальне відділення або фіксувати таким чином, щоб вони не спровокували небезпечну ситуацію.

Водіння у навушниках

Навушники влаштовані таким чином, що вони сильно притупляють слух і увагу водія, причому більше, ніж музична система автомобіля. На жаль, це ще одна погана ідея. Ви не чуєте, що відбувається навколо вас, не вловлюєте шум двигуна і трансмісії, а це означає, що не можете швидко і адекватно оцінити дорожню ситуацію. Ну і головне: вам можуть сигналити інші водії, попереджаючи про небезпеку.

Високі підбори

Більшості людей це може здатися очевидним, але все ж таки нагадаємо: зібралися на вечірку — захопіть у салон запасну зручну пару взуття. Водити машину у взутті на шпильках небезпечно і незручно, гарні туфлі на підборах швидко псуються, коли нога постійно переходить з газу на гальмо, а підбор треться об гумовий килимок автомобіля і може просто за нього зачепитися. Крім того, тривале незручне положення ноги викликає швидку втому.

Сідаючи за кермо, не варто також одягати занадто масивне взуття, у якому ви не будете відчувати педалей. З тієї ж причини взуття на корковій або дерев’яній платформі не придатне для водіння. Ну а якщо ви водій-початківець, беріть з собою пару змінного взуття, щось м’яке, без підборів, щоб навчитися відчувати педалі.

Ноги на приладовій панелі

Забороняйте своїм пасажирам їздити у такій позі. Можливо, це здається комусь дуже зручним, особливо коли під час тривалої поїздки втомлюються ноги, але якщо автомобіль потрапить у цей момент у ДТП, людина, що сидить у такому положенні, постраждає найбільше. Уся річ у тім, що навіть за невеликої аварії, подушка безпеки, яка вилітає з великою силою, може призвести до серйозних травм, що неодноразово і наочно доводилося численними краш-тестами та сумними прикладами з життя. Тож попросіть своїх пасажирів пристебнутися ременем безпеки, сісти прямо і поставити ноги перед собою.

Сон поруч з водієм

Якщо вашому супутнику захотілося подрімати у дорозі, сидячи на пасажирському сидінні першого ряду, це теж погана ідея. Ви, можливо, помічали, що коли хтось поруч позіхає, одразу хочеться теж позіхнути. Так само відбувається і у тому разі, коли хтось поруч з вами вирішує поспати. Тому не давайте своїм попутникам засинати, особливо під час тривалих поїздок. Пасажир повинен не лише не спати, але й постійно перевіряти водія, чи не почав той позіхати, і підтримувати розмову. «Сонні» аварії — одні з найважчих і небезпечних, навіть якщо водій закрив очі лише на кілька секунд.

Знімати верхній одяг під час руху автомобіля

Ще одна небезпечна звичка — починати стягувати з себе куртку, розв’язувати шарф або знімати светр під час руху автомобіля. Якщо вам стало нестерпно спекотно, відчиніть вікна, відрегулюйте температуру у машині, але не роздягайтеся під час руху. Заплутавшись або застрягши у рукавах, ви можете втратити управління і відволіктися. Дочекайтеся безпечного місця для зупинки або хоча б найближчого світлофора, щоб повністю зупинитися і зняти одяг, що заважає.

Не фіксувати вихованців

Правил, що обумовлюють перевезення собак, кішок та інших вихованців на власному автомобілі, немає. Домашні тварини прирівнюються до транспортування вантажів, а це означає, що уся відповідальність у цьому випадку лягає на господаря. Але важливо дотримуватися безпеки і контролювати тварин, щоб під час руху вони не заважали керуванню автомобілем. Тримайте улюбленого собаку або котика на колінах, сидячи вдома на дивані, але у автомобілі обов’язково садіть тварину у переноску або використовуйте фіксатор.

Не дозволяйте тваринам вільно пересуватися по салону автомобіля. Садити собаку на пасажирське сидіння теж не рекомендується. Під час зіткнення її може викинути через лобове скло або травмувати подушкою безпеки. Хаотичний рух може заважати водієві, а, крім того, він загрожує травмами, які вихованець може отримати під час різкого гальмування або повороту.