ГоловнеЗдоров’я

Ці ознаки попереджають, що мозок почав старіти і їм потрібно терміново зайнятися

Ознаки, що ваш мозок починає старіти.

Мозок може почати старіти у будь-якому віці: як у 40 років, так і в 20 — все залежить від навантажень, стресів, способу життя. Зрозуміти, що вам пора терміново щось робити, допоможуть наступні фактори, інформує Ukr.Media.

Ви сильно помиляєтеся, якщо вважаєте, що старіти люди починають тільки після певного віку, наприклад у 50 років. «Зношують» мозок безліч факторів: щоденні стреси, велика кількість роботи, регулярна перевтома, відсутність нормального режиму сну і відпочинку. Все це не зіграє вам на руку, а тільки ускладнює життя. Як же зрозуміти, що мозок вже не справляється і починає здавати позиції? На старіння мозку вкажуть ці шість сигналів.

Ви стали більше бурчати

Якщо зміни викликають бажання бурчати, це дзвіночок, що ви старієте.

Яка перша асоціація спадає на думку, коли ви думаєте про людей у віці? Напевно, що старі люди постійно бурчать. І це вірний здогад. Якщо мозок молодий, йому цікаво пізнавати навколишній світ. Люди ходять незвичними маршрутами на роботу або повертаються додому, експериментують в готуванні, подорожують або випробують себе, наприклад, вчаться боротися зі страхами. А ось якщо будь-які можливі зміни відразу викликають роздратування і бажання побурчати, це якраз перший дзвіночок, що ви старієте.

Ви погано запам’ятовуєте і засвоюєте інформацію

Тепер все нове викликає в вас не передчуття і зацікавленість, а обурення і досаду, бо засвоювати інформацію стало важче? Це тривожний фактор, який прямо говорить, що запустився процес старіння. Не варто залишати без уваги і наступні зміни: наприклад, щоб запам’ятати думку, вам потрібно записати її або ж ви забуваєте недавні дії і не можете згадати їх послідовність, нова інформація немов вилітає з голови. Все це вказує на те, що мозок перевантажений або вже почав старіти.

Ви відчуваєте проблеми з пам’яттю, а думки постійно плутаються

Все життя ви знали код від домофона, але раптом, одного дня підійшовши до дверей, зрозуміли, що не пам’ятаєте його. А ще стали плутати імена знайомих і найкраща подруга Наташа раптом стала Світланою. Та й чай чомусь постійно переміщається на полиці, хоча ви нічого не переставляєте. Ці та схожі симптоми можуть говорити про те, що з вашим мозком щось точно не гаразд. Можливо, в організмі запускаються процеси розвитку деменції. Однак, якщо проблеми з пам’яттю були завжди, слід негайно звернутися до невролога, якщо хочете залишатися молодим і здоровим якомога довше.

У вас пропало бажання йти в ногу з часом

Більше немає бажання йти в ногу з часом? Ви точно перетворюєтеся на старичка.

Ви знали, що гормон зросту відповідає не тільки за кількість сантиметрів вашого тіла, але й за здатність правильного функціонування головного мозку? Його дефіцит у організмі проявиться у вигляді небажання йти в ногу з часом. Більше не цікаві останні тренди моди та технології, немає бажання розуміти, про що говорять підлітки і що це за нові слова вони використовують. Грубо кажучи, при передчасному старінні людина «застигає» і перестає розвиватися.

Ви стали менше стежити за зовнішнім виглядом

Мабуть, найнезвичайнішим фактором швидкої старості стане ваше небажання стежити за собою. Помічаєте, що вимоги до власної схожості знизилися? Це свідчить про те, що мозок перейшов у енергоощадний режим, вважаючи підтримку ідеальної гігієни, наприклад, не найважливішою для існування. Саме через зміну пріоритетів, на що йдуть сили, деякі старі починають рідше митися і погано пахнути. Неможливість дотримуватися щоденних ритуалів чистоти може говорити про депресію. В будь-якому випадку варто якомога швидше звернутися до фахівця.

У вас підвищилася тривожність, страхи долають все частіше

І знову про те, наскільки схожими виявилися симптоми депресії і старості. Люди, чий мозок почав видозмінюватися і працювати інакше, частіше за інших відчувають гнітючі почуття. Їм страшно і некомфортно в постійно мінливому світі, їх долають тривоги, а всередині з’являється пустота. Через небажання розвиватися людина виявляється в пастці рутини і починає повільно згасити. Але не варто впадати у відчай. Ми молоді, поки намагаємося вчитися. Нове цікаве хобі, яке дозволяє змінити порядок звичних і завчених дій, стане першим кроком до здобуття другої молодості.