Здоров’я

Де не можна зберігати ліки в будинку: відповідь фармацевтів

При неправильному зберіганні медикаменти можуть швидко зіпсуватись.

Деякі популярні місця для зберігання ліків в квартирі можуть привести до псування препаратів. Фармацевти назвали місця в будинку, де ліки зберігати не слід, інформує Ukr.Media.

Місця з підвищеною вологістю

Фахівці зазначили, що в першу чергу необхідно уважно читати інструкцію до ліків, щоб зрозуміти, як правильно їх зберігати. За їхніми словами, для більшості ліків згубна вологість. Тому місця з підвищеною вологістю, включаючи ванну кімнату, для зберігання препаратів не підходять.

Підвіконня

На ліки на підвіконні постійно впливають сонячні промені, які можуть негативно відбитися на активності і складі препаратів. Крім того, на підвіконні на ліки впливають зміни вологості і температури повітря.

Кухня

На кухні також часті перепади температури, підвищена вологість і можливий контакт з парами рідин. Тому кухонний ящик — не найкраще місце для аптечки.

Приліжкова тумба

Це не найвдаліше місце для зберігання ліків в будинку, особливо за наявності дітей або домашніх тварин. Зберігати ліки на приліжковій тумбі можна тільки в окремій коробці з кришкою.

Холодильник

У холодильнику вологість також підвищена. Якщо на етикетці написано, що препарат слід зберігати при кімнатній температурі, засіб в холодильник прибирати не можна. Туди можна помістити тільки ліки, що допускають низькі температури. Зберігати їх слід в контейнері, що щільно закривається, або в целофановому пакеті.

Також фахівці розповіли про найчастіші помилки в зберіганні ліків вдома і дали кілька порад.

Зберігати все в одній коробці

Багато хто тримає всі ліки в одній великій коробці без роздільників. Так робити не слід з кількох причин.

В екстреній ситуації піде багато часу на спроби знайти потрібний препарат.
Коли все зберігається упереміш, складніше відстежити терміни придатності. В результаті може виявитися так, що необхідний препарат є, але приймати його вже не можна.
Легко переплутати упаковки і прийняти не ті ліки.
Тому краще розділити ліки за призначенням. Наприклад, в коридорі можна зберігати маленьку коробку з пластирами, на кухні — засоби, необхідні при порізах і опіках. В окремій коробці подалі від дітей краще зберігати антибіотики і сильнодіючі препарати. Все інше можна скласти в пластиковий бокс з роздільниками.

Якщо в будинку живуть люди зі слабким серцем, діабетом, алергією, рекомендується завести екстрену коробку і зібрати в ній все необхідне для першої допомоги.

Не читати інструкції зі зберігання

Ще одна помилка — не читати в інструкції про спосіб зберігання ліків, так як є препарати, які потрібно тримати в холодильнику. В іншому разі шанс прийняти зіпсований медикамент збільшується.

Зазвичай в холодильник потрібно прибирати мазі, гелі, ампули. Під них краще виділити одну з полиць холодильника і переконатися, що температурний режим виставлений правильно.

Зберігати ліки без упаковок

У спробах вмістити в аптечку більше ліків багато хто викидає картонні упаковки та інструкції. Однак слід пам’ятати про те, що в потрібний момент часу на пошук способу застосування в Інтернеті може просто не бути. Крім того, упаковка захищає ліки проти сонячних променів і вологості, не дає таблеткам розсипатися по аптечці.

Тому упаковку та інструкцію краще залишати. На ній є термін придатності, і назву препарату розібрати на коробці простіше, ніж на блістері.

Не влаштовувати розхламлення

Якщо не влаштовувати розхламлення, коробка з ліками в результаті виявляється переповнена, а всередині часто зберігаються вже прострочені препарати. Тому краще завести звичку перебирати вміст аптечки раз на пів року — позбавлятися від прострочених ліків і складати список покупок.