Соціум

Доходи РФ від нафти і газу впали до мінімуму

Доходи російських нафтогазових корпорацій у червні скоротилися ще на 154 млрд рублів, або 18%. А якщо порівнювати з рекордним квітнем – більш як удвічі. Про це повідомляють росЗМІ.

Зазначається, що по доходах російського уряду вдарило зниження закупівлі нафти Індією та Китаєм, відключення газу європейським країнам і різке зміцнення рубля на Московській біржі.

Зокрема, у червні федеральний бюджет отримав мінімальний за рік обсяг нафтогазових доходів – 717 млрд рублів, такими є оперативні дані мінфіну.

У першому кварталі бюджет заробляв у середньому майже трильйон рублів на місяць за рахунок експорту вуглеводнів, і з того часу річка нафтогазової ренти «зміліла» майже на чверть.

Індія та Китай, які рятували російських нафтовиків від бойкоту з боку нафтотрейдерів і європейських споживачів, почали втрачати інтерес до барелів із РФ, незважаючи на знижки двознакової величини. З 2,1 млн барелів на добу поставки в Азію впали до 1,9 млн і меншали в липні – 1,76 млн барелів на день у перший тиждень місяця, підрахував Bloomberg.

Сукупний експорт російської нафти і нафтопродуктів, за оцінкою МЕА, у червні скоротився до 7,4 млн барелів на день і став мінімальним із серпня–2021.

Рубль, який стрімко дорожчає і який у червні вперше за 7 років досяг позначки 50 за долар, додав головного болю мінфіну, який цьогоріч має індексувати пенсії та зарплати бюджетникам, а також звітуватиме про заходи з підтримки економіки, що падає.

За червень курс долара знизився на 10 рублів, а кожен рубль такого падіння коштує бюджету 130 млрд рублів у перерахунку на річні доходи, розповів журналістам міністр фінансів Антон Сілуанов.

Виконати бюджет–2022 без дефіциту навряд чи можна, попереджають аналітики Райффайзенбанку: «Доходи будуть під тиском санкцій на експорт і труднощів у внутрішній економіці».

Мінфін уже запускає секвестр майже всіх держпрограм і напрямів видатків. Витрати бюджету–2023 планується зменшити на 557 млрд рублів, через рік – ще на 539 млрд рублів, у 2025 році – на 534 млрд рублів.

«Під ніж» піде, зокрема, програма розвитку транспортної інфраструктури, куди входили мегапроекти з будівництва доріг, високошвидкісних магістралей та розвитку мережі аеропортів у регіонах: вона скорочується на 390 млрд рублів за 3 роки.

Держпрограму розвитку промисловості, згідно із планом мінфіну, буде урізано на 200 млрд рублів, незважаючи на втрату постачання імпорту й анонсовані плани замінити іноземні товари внутрішнім виробництвом. На держпрограмі «науково-технічний розвиток Росії» влада планує заощадити 150 млрд рублів за 3 роки.

Також скоротиться держпрограма розвитку анексованого Криму (-15,8 млрд рублів), витрати на космос (-21,4 млрд рублів), держпрограми розвитку інноваційної економіки (-11,5 млрд рублів) і підтримки сільського господарства (-25 млрд рублів).

Раніше повідомлялося, що Росія змогла уникнути найгіршого сценарію рецесії завдяки зростанню видобутку й експорту нафти, який пом’якшив вплив санкцій США та Європи у відповідь на війну в Україні.