Прогрес

Дослідження Аравійського півострова показало, що наші предки заселили його набагато раніше, ніж передбачалося

Вчені уточнили етапи заселення півострова за часів палеоліту.

Міжнародна група вчених із Тюбінгенського університету (ФРН) провела нове дослідження стоянки Джебель Фая, розташованої на території Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), інформує Ukr.Media.

За допомогою археологічних і палеокліматичних методів вчені виділили чотири різні етапи заселення території Джебель Фая в період між 210 і 120 тисячами років тому. Людина епохи палеоліту залишила сліди у шарах, що датуються 210, 170, 135 та 125 тисячами років тому. Найбільший інтерес для вчених мають сліди людей, які заселяли стоянку 170 тисяч років тому.

Справа в тому, що цей період на Аравійському півострові традиційно вважається надзвичайно сухим, що мало перешкодити присутності людини в регіоні. Як вважають автори дослідження, ранні людські групи могли вижити, завдяки, зокрема, короткочасним періодам підвищеної вологості та мозаїчним ландшафтам півострова. Вчені наголошують, що Джебель Фая є ключовим районом для вивчення деталей еволюції взаємозалежності людини та навколишнього середовища.

Відкриття дозволяє припускати, що на півострові можна знайти ще більше свідчень про переселення людини епохи палеоліту з Африки в більш сухі періоди.

«Складні взаємозв’язки між людьми, кліматом і навколишнім середовищем вимагають ретельної переоцінки, особливо у світлі наших висновків», — підсумував професор Адріан Паркер, який керував реконструкцією палеосередовища.