Соціум

Дослідження: мозок показує нам світ із затримкою в 15 секунд

Тобто мозок працює, як машина часу.

Головний мозок не оновлює зір людини в онлайн-режимі. Вчені виявили, що ми бачимо лише картинки, які око фіксувало 15 секунд тому. Якби ми відразу бачили все без затримки, то людині здавалося б, що у неї галюцинації, інформує Ukr.Media.

Механізм, який використовує наш мозок, називається полем безперервності. Він дозволяє нам відчувати стабільність у всьому, що відбувається навколо. Якби мозок оновлював одержувані органом зору картинки в режимі реального часу, то світ здавався б людині вкрай неспокійним місцем, де весь час рухаються об’єкти, змінюються тіні і світло. Ефект був би порівнянний з галюцинацією. Але щоб ми залишалися спокійними, мозок працює за принципом машини часу, демонструючи те, що відбувалося трохи раніше. Вчені порівнюють його з додатком, який кожні 15 секунд показує об’єднане і оброблене зображення того, що відбувалося з нами.

Спочатку фахівці з Каліфорнійського університету були зайняті вивченням питання, стосовно того, чому людина з плином часу не помічає незначних візуальних змін. Для здійснення задуманого вчені запросили близько 100 осіб, і протягом 30 секунд показували їм крупним планом обличчя людей. Щоб учасники не бачили очевидних відмінностей, на зображенні не було видно волосся на голові та обличчі. Добровольці могли тільки розрізняти демонстрованих людей по очах, бровах, щоках, підборідді, носі і роті. Після закінчення пів хвилини людей просили знайти обличчя, яке вони бачили останнім. Виявилося, що практично всі учасники вибирали зображення, яке їм демонструвалося посередині відео, а не в кінці. Таким чином, можна визнати, що в цьому плані головний мозок людини працює повільніше. Безперервне оновлення зображення є великим навантаженням, тому він обробляє дані отримані з «минулого», що робити швидше, легше і ефективніше.

Однак незважаючи на те, що у механізму безліч позитивних сторін, в цьому присутні і негативні моменти. У повсякденному житті відстрочка допомагає більш плавно бачити все, що відбувається навколо нас. Проте в справі хірургів, коли питання стосується життя або смерті пацієнта, будь-яке уповільнення може виявитися фатальним. Фахівцям, які проводять операції, потрібна максимальна точність у всьому. І коли, наприклад, радіологи сканують пухлину, затримка в 15 секунд може привести до того, що вони можуть упустити важливу деталь.