ГоловнеПолітика

Джейк Салліван: Ми не можемо назвати точну дату вторгнення РФ в Україну

Влада США вважає, що Росія може почати вторгнення в Україну будь-якого дня тижня, але не знає точну дату нападу, заявив в ефірі CNN радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

«Ми не можемо передбачити точну дату, але, як говорилося раніше, ми перебуваємо в тимчасовому інтервалі, коли масштабні військові дії Росії в Україні можуть розпочатися будь-якої миті», — сказав Салліван, відповідаючи на запитання про 16 лютого як можливу дату нападу.

Раніше джерела видання Politico повідомили, що саме цю дату президент США Джо Байден окреслив союзникам НАТО як неофіційну дату початку російської агресії.

За словами Саллівана, ескалація конфлікту навколо України може статися як до, так і після закінчення Олімпіади у Пекіні (вона завершується 20 лютого). Крім того, вважає радник Байдена, Росія «може обрати дипломатичний шлях». Він також додав, що США оприлюднять свої розвідувальні дані не для того, щоб почати, а для того, щоб зупинити можливу війну.

«Наша думка полягає в тому, що ми не збираємося давати Росії можливість влаштувати тут сюрприз — звалити щось на Україну чи світ. І просто, наскільки це можливо, ділимося цією інформацією якнайширше. Це те, що ми зробили. Це те, що ми продовжуватимемо робити», — наголосив Салліван.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден у ході переговорів з лідерами низки країн Євросоюзу та НАТО у п’ятницю, 11 лютого, заявив їм, що напад РФ на Україну розпочнеться 16 лютого.

Цього ж дня агентство Bloomberg із посиланням на розвідку США повідомило, що Росія планує розпочати повномасштабне вторгнення на територію України 15 лютого.