Світ

Ердоган озвучив умову для ратифікації членства Швеції та Фінляндії в НАТО

Туреччина погодиться ратифікувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО лише у випадку, якщо скандинавські країни виконають вимоги, зазначені у меморандумі. Про це сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на прес-конференції за підсумками саміту НАТО в Мадриді, повідомляє Анадолу в четвер, 30 червня.

Стосовно теми розширення НАТО, Ердоган зазначив, що «тристороння декларація зі Швецією та Фінляндією – це дипломатична перемога Туреччини та турецького народу за підсумками непростого процесу переговорів».

За його словами, у рамках досягнутих домовленостей Швеція обіцяла видати Туреччині 73 «терористи».

Ердоган запевнив, що Анкара уважно відстежуватиме реалізацію положень меморандуму і свої подальші кроки робитиме з урахуванням реального стану справ.

«Якщо заявка скандинавських країн не буде схвалена парламентом Туреччини – процес прийняття до НАТО не завершиться. Тому Фінляндії та Швеції потрібно виконати зобов’язання. Ці країни мають зачинити двері для терористів PKK, YPG та FETО. Необхідні зміни потрібно внести до національного законодавства. Якщо ці слова не будуть виконані, то нехай не ображаються. Ми зробимо відповідні кроки. Якщо не виконають цих слів, то й питання не обговорюватиметься в турецькому парламенті», – сказав Ердоган.

Нагадаємо, 28 червня у Мадриді Туреччина погодилася підтримати вступ Швеції та Фінляндії до НАТО. Конкретні кроки обговорювалися протягом переговорів.

А вже 29 червня Фінляндія та Швеція були офіційно запрошені до НАТО. Ратифікувати їх вступ до Альянсу мають усі 30 країн-учасниць.