ГоловнеСвіт

Фінляндія та Швеція відправлять перемовників у Туреччину, щоб зняти вето щодо НАТО

Фінляндія та Швеція направлять делегації до Анкари в середу, щоб спробувати вирішити протидію Туреччини їхнім заявкам на членство у НАТО. Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто в Давосі, повідомляє Reuters.

«Ми направляємо наші делегації до Анкари, і Швеції, і Фінляндії. Це відбудеться завтра, тому діалог продовжується», — сказав Хаавісто під час панельної дискусії на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

«Ми розуміємо, що Туреччина має деякі власні побоювання щодо безпеки щодо тероризму… Ми думаємо, що ці питання можуть бути вирішені. Можливі також деякі питання, які не пов’язані безпосередньо з Фінляндією та Швецією, а більше з іншими членами НАТО», — додав він.

Президент Туреччини Таїп Ердоган, який виступає проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, у суботу провів телефонні переговори з лідерами двох країн та висловив свої побоювання.

Ердоган сказав прем’єр-міністру Швеції Магдалені Андерссон у суботу, що Анкара чекає на конкретні кроки для вирішення своїх питань. Він також заявив, що ембарго на експорт зброї, запроваджене щодо Туреччини після її вторгнення до Сирії в 2019 році, має бути знято.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив у суботу, що провів «відкриті та прямі» переговори телефоном з Ердоганом.

Туреччина також опублікувала офіційний список своїх вимог для того, щоб погодити членство у НАТО двох країн.