ГоловнеПолітика

Глава МАГАТЕ виступив зі зверненням щодо ЗАЕС

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі у п’ятницю, 9 вересня, виступив із зверненням щодо безпеки на Запорізькій АЕС та закликав створити зону ядерної безпеки і захисту.

«Обстріл призвів до повного знеструмлення Енергодара і поставив під загрозу безпечну роботу розташованої поблизу Запорізької атомної станції. Це має бути припинено, і терміново має бути узгоджене створення зони ядерної безпеки й захисту», – сказав він.

«Атомна електростанція ніколи не може бути пішаком у війні. Її доля не повинна вирішуватися військовими засобами. Наслідки таких дій є надто відчутними», – наголосив Ґроссі.

Він зазначив, що на цей момент малоймовірно, що надійне електропостачання за межами майданчика ЗАЕС може бути відновлено.

Ґроссі акцентував увагу на небезпеці для операторів і їхніх сімей, що ускладнює адекватне укомплектування станції.

«Усе це заразом значно збільшує ризик ядерної аварії», – додав глава МАГАТЕ.

Нагадаємо, 7 серпня МАГАТЕ опублікувало звіт про візит на ЗАЕС. У звіті підтверджується, що Росія розмістила «військовий персонал, транспортні засоби й обладнання у різних місцях Запорізької АЕС, у тому числі кілька військових вантажівок на першому поверсі турбінних залів в енергоблоках 1 та 2».

За даними ЗМІ, МАГАТЕ підготувало резолюцію, у якій закликатиме Росію припинити всі дії на ядерних об’єктах України.