ГоловнеПолітика

Група німецьких інтелектуалів закликала уряд по швидше поставити зброю Україні

Група німецьких інтелектуалів на чолі з колишнім політиком Партії зелених Ральфом Фюксом відреагували на лист, ініційований публіцисткою Алісою Шварцер, і прямо виступили за доставку важкої зброї.

Як пише «Європейська правда», відкритий лист опублікувало видання Zeit Online.

Лист покликаний заохотити канцлера Олафа Шольца «швидко виконати резолюцію Бундестагу про поставки зброї Україні».

«На першотравневому мітингу в Дюссельдорфі ви підтвердили свою готовність підтримати Україну поставками зброї, щоб вона могла успішно захиститися. Користуючись нагодою, ми хотіли б поаплодувати вам за ці чіткі слова та закликати вас швидко виконати резолюцію Бундестагу про поставки зброї Україні» — йдеться у листі.

«У зв’язку з концентрацією російських військ на сході та півдні України, триваючими бомбардуваннями мирного населення, систематичним руйнуванням інфраструктури, надзвичайною гуманітарною ситуацією з понад десятьма мільйонами біженців та економічними проблемами України внаслідок війни кожен день на рахунку. Для того, щоб визнати, що різниця між «оборонним» і «наступальним» озброєнням не потрібна будь-яка спеціальна військова експертиза, це не питання матеріалу: в руках атакованих танки та гаубиці також є оборонною зброєю» — наголошують інтелектуали.

На їхнє переконання, кожен, хто хоче досягти миру, який не приведе до підкорення України вимогам Росії, повинен зміцнити її обороноздатність і максимально послабити військову спроможність Росії.

«Це вимагає постійного постачання зброї та боєприпасів, щоб змінити військовий баланс сил на користь України. І це вимагає поширення економічних санкцій на енергетичний сектор Росії, фінансове рятувальне коло путінського режиму» — йдеться у листі.

Фюкс, який зараз очолює аналітичний центр «Zentrum Liberale Moderne» в Берліні, відповідає за лист. Першими підписалися 57 відомих людей із сфери культури, ЗМІ, науки та політики. Серед них – письменниці Єва Менассе та Герта Мюллер, піаніст Ігор Левіт, політик від ВДП Сабіна Лойтойсер-Шнарренбергер, президент ПЕН-центру Німеччини Деніз Юцел та керівник Springer Матіас Дьопфнер, а також колишній голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

Минулого тижня група знаменитостей зі сфери культури та ЗМІ Німеччини звернулася з відкритим листом до федерального канцлера Олафа Шольца, закликавши його не постачати Україні важке озброєння.