Men's & Women'sГоловне

Холод та запалення: лікарі розповіли, чим небезпечна зима для жіночого здоров’я

Як жінкам зберегти здоров’я в холодну пору року.

Снігова пора — це не тільки романтика і передноворічна суєта, але ще і період сезонних болячок і інших неприємностей для здоров’я. Особливо в небезпеці жінки. Взимку у багатьох досить часто загострюються хронічні запальні захворювання і навіть дають про себе знати нові патології, інформує Ukr.Media.

Медики розповіли, як запобігти розвитку небезпечних хвороб і в яких випадках слід звертатися до фахівця.

Взимку нерідко відбуваються коливання температури. Стовпчик термометра може опускатися до -10 °C і мало не через день підскочити до 0 °C або навіть плюсових позначок. Це супроводжується перепадами атмосферного тиску, зменшенням світлового дня, через що організм починає відчувати нестачу вітаміну D. Недолік свіжих фруктів і овочів провокує розвиток авітамінозу, а регулярні переохолодження поступово знижують імунітет.

На цьому тлі організм стає більш сприйнятливим не тільки до інфекційних захворювань.

Взимку якщо неправильно одягатися, то може статися запалення органів малого таза. Переохолодження — це сильний стрес для організму, тому під впливом низьких температур захисні сили організму знижуються, а нормальна мікрофлора змінюється. Звідси взимку частенько хворіють на цистит.

Імунна система перестає стримувати розмноження бактерій, через що мікроорганізми починають активно розмножуватися і пошкоджувати здорові тканини. Якщо забити на своє здоров’я і відкладати лікування органів малого таза, то це призведе до важких ускладнень.

Найбільш поширеним наслідком циститу стає гострий пієлонефрит — запальне захворювання нирок, яке може перейти в хронічну форму.

Самолікування в даних випадках неприпустиме, так як воно може спотворити клінічну картину і спровокувати прогресування хвороби. Жінкам в будь-який час року необхідно відповідально ставитися до свого жіночого здоров’я, звертати увагу на будь-які зміни, що виникають в організмі, і не забувати як мінімум раз на рік відвідувати консультації лікаря-гінеколога.

Фахівці зазначили, що такі симптоми, як біль внизу живота, зміна характеру виділень, а також біль під час сечовипускання, стають дуже сильним дзвіночком для того, щоб піти до лікаря. Адже це говорить не тільки про запальні захворювання органів малого таза.

Подібна симптоматика може спостерігатися і при інших гінекологічних та урологічних патологіях.

З приходом холодів потрібно зайнятися профілактикою запальних захворювань. Не варто ігнорувати старі добрі поради наших батьків — не сидіти на холодних лавочках, дерев’яних і бетонних поверхнях. Найкраще одягатися по погоді, відклавши деякі модні віяння до кращих часів. При мінусових температурах не потрібно оголювати живіт, поперек і щиколотки. Також варто надіти теплі колготки і шкарпетки.