ГоловнеЕкономіка

ЄК прогнозує рекордну інфляцію в єврозоні

На тлі війни в Україні і високої ціни на енергоносії Європейська комісія очікує рекордно високу інфляцію в єврозоні – у середньому 7,6 відсотка за рік. Про це йдеться в опублікованому літньому прогнозі Комісії ЄС. У весняному прогнозі, у травні, показник інфляції становив 6,1 відсотка.

У Євросоюзі загалом експерти прогнозують зростання цін на 8,3 відсотка – замість колишніх 6,8 відсотка. Але у 2023 році інфляція, за оцінкою Єврокомісії, має знизитися майже вдвічі: до середнього рівня 4 відсотки в єврозоні і до 4,6 відсотка загалом у ЄС.

Що стосується економічного зростання, то Єврокомісія, як і раніше, виходить із того, що у 2022 році економіка Євросоюзу зросте на 2,7 відсотка. У єврозоні очікується зростання на 2,6 відсотка, це трохи менше (2,7%) порівняно з відповідним показником у травневому прогнозі.

Водночас на 2023 рік комісія ЄС переглянула свої прогнози в бік зниження. Очікується зростання на 1,5 відсотка загалом у Європейському Союзі і 1,4 відсотка – у єврозоні. У травні економісти передбачали 2,3 відсотка як у ЄС, так і в єврозоні. Однією із причин помітного зниження прогнозованих значень залишається ситуація на енергетичних ринках.

Джерело: DW