ГоловнеСвіт

ЄС готовий до зупинки постачання газу РФ взимку – ЗМІ

Країни Європи зможуть повністю відмовитися від постачання російського газу наступної зими, йдеться у звіті Bloomberg NEF.

Це стало можливим завдяки можливості закуповувати скраплений природний газ майже на 40% більше, ніж на рік раніше, і цього достатньо, аби компенсувати повну зупинку російських газопроводів, яка має статися 1 жовтня.

Згідно з основним сценарієм, який визначає, що погодні умови відповідають середньому показнику за останні 10 років, і за відсутності потоків російського газу очікується, що Європа імпортує 40 млн тонн СПГ цієї зими і трохи більше наступного літа для поповнення запасів. Це означає, що взимку ЄС матиме достатньо палива для виробництва електроенергії, аби компенсувати постачання з Росії.

Зазначається, що після того, як Європа викупить СПГ, на світовому спотовому ринку залишиться 12 млн тонн для Азії на зимовий період за необхідного обсягу 8 млн тонн.

Згідно зі звітом, більше російського СПГ надходитиме у Китай, попит на СПГ взимку, як очікується, впаде на 16% порівняно з минулим роком. Споживання у Японії впаде на 8%, бо країна включає вугільні електростанції. Попит у Південній Кореї може зрости на 10% у річному обчисленні через накопичення запасів.

Ризики постачання достатнього обсягу СПГ враховують затримку з перезапуском Freeport LNG у США та проблеми з постачанням у Єгипет і Нігерію.

Як відомо, цьогоріч частка російського газу в імпорті Євросоюзу знизилася з 40 до 9%.