ГоловнеПолітика

ЄС виділив Україні 500 млн євро військової допомоги

Влада Євросоюзу ухвалила рішення про надання ще 500 млн євро в рамках Європейського фонду миру (EPF) з метою подальшої підтримки Збройних сил України. Про це повідомляє сайт Ради ЄС.

«Шостий транш у розмірі 500 млн євро наразі доводить загальний внесок ЄС у рамках EPF для України до 3,1 млрд євро», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що обсяг обладнання, яке буде надано в рамках нового пакета підтримки, відповідає поточним пріоритетам, визначеним українським урядом: 490 млн євро призначено на військову техніку, а 10 млн євро – для забезпечення обладнанням і матеріалами, такими як засоби індивідуального захисту, аптечки й паливо.

Крім того, ці кошти дозволять забезпечити технічне обслуговування та ремонт військової техніки, яка вже передана Україні країнами ЄС.

Також у Брюсселі ухвалили рішення про створення Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine).

«Метою місії є сприяння підвищенню військової спроможності Збройних сил України ефективно проводити військові операції, щоб дозволити Україні захистити свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, ефективно здійснювати свій суверенітет і захищати громадянське населення», – йдеться у заяві.

У відповідь на запит України щодо військової підтримки місія забезпечить індивідуальну, колективну і спеціалізовану підготовку ЗСУ, у тому числі Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, які сприятимуть проведенню підготовки.

Місія EUMAM Ukraine діятиме на території країн – членів ЄС і матиме оперативний штаб у Брюсселі з метою забезпечення спільної координації на стратегічному рівні. Командувачем місії буде віце-адмірал Ерве Блежан, директор Сил військового планування та проведення операцій (MPCC).

Мандат місії спочатку триватиме два роки, а фінансовий орієнтир загальних витрат на цей період становитиме майже 107 млн євро.

Ця місія забезпечуватиме координацію із двосторонніми заходами держав-членів на підтримку України, а також з іншими міжнародними партнерами і буде відкритою для участі третіх держав.

Нагадаємо, минулого тижня США виділили Україні військову допомогу у розмірі 725 млн доларів. Загальна американська військова допомога Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії становить близько 16,8 млрд доларів.